Franko Tonsa za HR: “Bez dobrih ocjena, nema ništa od treninga”

Franko Tonsa za HR: “Bez dobrih ocjena, nema ništa od treninga”

Tonsa je ove godine nastupio na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj, a na domaćoj sceni okitio se broncom na državnom prvenstvu.

Mlada ekipa u riječkom boksačkom klubu Predator i ove je kalendarske godine postigla mnoge uspjehe kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. Medalje na državnim prvenstvima, nastupi na europskoj smotri, turnirima diljem regije i Europe dokaz su sustavnog i kvalitetnog rada s mladim boksačima koji odrastaju u samostalne i obrazovane mlade ljude čime ruše bauk o boksu kao sportu za grubijane.

Jedan od onih koji iz godine u godinu napreduje krupnim koracima je Franko Tonsa, učenik sedmog razreda Osnovne škole Kozala, županijski prvak i hrvatski boksački reprezentativac koji je ove godine nastupio na Europskom prvenstvu u rumunjskoj Valcei. Kako sam kaže, boks je zavolio preko oca Dejana koji je glavni trener u BK Predatoru.

“Moj tata je krenuo trenirati u boksačkom klubu King kada sam ja imao pet godina i mene je to zanimalo, zanimalo me što točno moj tada trenira i tako sam krenuo na boks. Na početku je to bila zezancija, zapravo smo radili što hoću, kada hoću. S vremenom sam se preselio u boksački klub Predator i jednostavno sam zavolio boks kojim sam se počeo baviti”, u jednom dahu govori Franko i nastavlja o svojim nesvakidašnjim počecima.

“Kada sam tek krenuo s mečevima, imao sam šest poraza zaredom i onda sam odjednom počeo pobjeđivati. Ove godine imam 12 mečeva, od čega sam deset puta pobijedio, a samo dva puta izgubio”, pohvalno će o sebi Franko kojega poraz ne slomi, već ojača.

“Slušam savjete trenera nakon poraza, ali emocije prevladaju svaki put. Poraz je samo tvoj i samopouzdanje koje si stekao treningom se sruši.”

Osim već spomenutih uspjeha, Franko je osvajač brončane medalje s Državnog prvenstva u Zadru, pobjednik turnira Zagreb Open u svojoj kategoriji i dobitnik pokala za najborbeniji meč (u kojem je slavio) na Memorijalu Zdravko Žugelj. Uz sva već navedena boksačka priznanja, Franko odlične rezultate niže i u školi.

Foto: Zoran Miličković/HR

“Trener uvijek govori da je škola prije svega, prije treninga i ja se mogu pohvaliti da sam učenik koji prolazi s 5,0 prosjekom. Od prvog do šestog razreda sam bio odlikaš, a nadam se da ću isto nastaviti i u sedmom razredu. Bez dobrih ocjena, nema ništa od treninga”, rekao je Franko prije no što smo ga pitali što bi prije izabrao, trening ili učenje za ispit?

“Izabrao bih učenje zato jer moram naučiti da bih uspio u životu jer ja se ne mislim poslije baviti boksom. Prvo želim završiti četverogodišnju školu koju još nisam izabrao, zatim otići na Kineziološki fakultet i baviti se nečim što je vezano uz sport, ali još ne znam točno što.”

Posebno je nešto kod tog mladića, odiše velikom zrelošću za svoje godine, a isto je i kada priča o procesu reguliranja kilaže koja je iznimno bitna kod boksača.

“Kad je bilo Prvenstvo Hrvatske, u četiri mjeseca sam skinuo četiri kile i sad držim tu kilažu. Trenutačno nosim pet majici na sebi i to je strašno znojenje svaki trening. Skinem kilogram u jednom treningu”, govori nam Franko dok se kupa u svojem znoju i nastavlja.

“Na početku su mi roditelji pazili na prehranu, a sada ja već sam pazim jer znam kako to funkcionira i čak me neki pitaju za savjet.”

Godina 2017. je iza nas, veliki rezultati su iza Franka, ali on ne bježi od visokih ciljeva u sljedećoj godini, dapače, visoko postavlja letvicu.

“Ciljam biti prvakom Hrvatske sljedeće godine, opet nastupiti na Europskom prvenstvu, a za dalje ćemo vidjeti”, otkriva Franko kojega smo za kraj morali pitati, ima li straha od viših i jačih protivnika u ringu?

“Svaki moj protivnik je do sad bio viši od mene jer sam ja niži, težak dosta, ali dok sam u meču ta razlika se niti ne primijeti. Uvijek držim sredinu ringa i vršim tempo jer treninzi su poprilično naporni i zato imam dosta energije”, zaključio je Franko.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.