Gimnastičar Jakov Vlahek za HR: Plasman na OI mladih najveći je uspjeh u dosadašnjoj karijeri

Gimnastičar Jakov Vlahek za HR: Plasman na OI mladih najveći je uspjeh u dosadašnjoj karijeri

- Moji planovi za budućnost su plasiranje na Olimpijske igre, to mi je najveća želja i mislim da bi to bio jedan vrh u karijeri, kaže Vlahek koji će predstavljati Hrvatsku na OI mladih

Foto: Hrvatskareprezentacija.hr

Kišno ljeto 2014. godine, koje osim prirodnom kišom obiluje i kišom natjecanja na svim stranama svijeta u gotovo svim sportskim disciplinama i u svim kategorijama, razlog je mnogim sportašima da zasuču rukave i krenu u što intenzivnije pripreme kako bi svoje sposobnosti i umijeće pokazali na svjetskim i regionalnim razinama. Mlade nade hrvatske reprezentacije se tako spremaju za najveće natjecanje za mlade, Olimpijske igre mladih, koje se ove godine održava u kineskom Nanjingu od 16. do 28. kolovoza, a jedan od njih je i gimnastičar Jakov Vlahek koji će uz 23 hrvatska sportaša braniti boje hrvatske zastave. Iako je u svibnju na Europskom prvenstvu u Sofiji završio kao prva rezerva za Olimpijske igre mladih, sedamnaestogodišnji Jakov ipak se plasirao na igre te za Hrvatsku reprezentaciju kaže:

– Plasman na Olimpijske igre mladih zasigurno mi je najveći uspjeh do sada, dok još nastupam kao junior, a uz njega smatram da su sve medalje s natjecanja uspjeh. Stvarno ne bih znao izdvojiti.  Za igre se pripremam  kao i uvijek kada su natjecanja uz pojačani intezitet pogotovo sada ljeti kada treniramo dva puta na dan. Budući da je ovo ipak nastup za državu,  osjećaj je sjajan. Velika je razlika i čast nastupiti za reprezentaciju. Ne  može se usporediti razlika u osjećaju kada se nastupa za klub, a kada za  reprezentaciju. Osjećaj je zbilja poseban.

– Gimnastikom sam se počeo baviti kada sam sa šest godina vidio jedno natjecanje na televiziji te sam roditeljima odmah rekao da ja to moram probati. Bio je to jedan drugačiji i zanimljiv sport u kojem sam ostao i danas. Otac mi se bavio hrvanjem, pa nema pritiska što se tiče same gimnastike, ali u slobodno vrijeme između gimnazije i treninga, odemo hrvati zajedno. Najdraža disciplina mi je konj s hvataljkama, a kao sportskog uzora izdvojio bi Engleza Maxa Witlocka koji je nastupio na Olimpijskim igrama 2012. godine i sa svojom ekipom osvojio broncu, kaže Jakov.

Uz brojne obaveze i treninge, Jakov uspješno rješava sve školske obveze, jer kako on kaže: “sve se može, kad se hoće”. Odanost, predanost i upornost glavne su odlike za koje smatra da ga mogu dovesti do čega god on poželi pa tako i na Olimpijske igre  koje su mu životni san. Njegovi izdvojeni rezultati su peto mjesto u višeboju na 10. Austrian Future Cupu 2013. i prvo mjesto u prvenstvu Hrvatske za juniore 2013. godine.

– Moji planovi za budućnost su plasiranje na “prave” Olimpijske igre, to mi je najveća želja i mislim da bi to bio jedan vrh u karijeri. Također se nadam da ću nakon gimnazije upisati fakultet Kineziologije u Zagrebu, kaže Jakov

Njegov sportski klub ZTD Hrvatski sokol se nada plasmanu u finale igara, baš poput njegovog suvježbača Filipa Boroša koji se za svoje mjesto izborio 2010. u Singapuru.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.