Glasnogovornik Fife za HR Portal: “Potvrđujemo slanje dopisa”

Glasnogovornik Fife za HR Portal: “Potvrđujemo slanje dopisa”

HR Portalu je glasnogovornik Fife službeno potvrdio slanje dopisa Hrvatskom nogometnom savezu...

Foto: commons.wikimedia.org - Jürg-Peter Hug

U tijeku je prilično napeta javna rasprava Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), Hajduka i Udruge Naš Hajduk o izmjenama Zakona o sportu prema kojima bi profesionalni klubovi dobili više predstavnika u Skupštini HNS-a, ali i županijskim nogometnim savezima.

FIFA i UEFA dopisom HNS-u potvrdile su da se politika ne smije uplitati u sport, no još nije potpuno jasno predstavljaju li izmjene Zakona zapravo kršenja pravila Fife i Uefe, kao i mogu li krovne nogometne organizacije uopće komentirati hrvatsko zakonodavstvo.

HR Portal o navedenoj je tematici službeno kontaktirao Fifu i Uefu. Ekskluzivno za HR govori glasnogovornik Fife Thierry Weil: “Mogu potvrditi da su glavni tajnici Fife i Uefe 6. ožujka poslali pismo predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza, u kojem ga podsjećaju da nacionalni Savezi svoje poslove moraju obavljati samostalno i bez utjecaja trećih strana. To je propisano člankom 13, stavkom 1 i člankom 17 Statuta Fife, te člankom 7, stavkom 2 Statuta Uefe. Za detaljne informacije preporučamo da se obratite i Hrvatskom nogometnom savezu.”

Članak 13, stavak 1 Statuta Fife glasi:

“Članovi Fife obvezni su raditi u skladu s ovim Statutom, ostalim propisima, naredbama i odlukama Fifinih tijela, kao i odlukama Suda za sportsku arbitražu (CAS).”

No, daleko je zanimljiviji članak 17 iz kojeg donosimo sva četiri stavka:

1. Svaki će član svoje poslove obavljati samostalno i bez utjecaja trećih strana.
2. Tijela nacionalnih Saveza bit će izabrana ili imenovana u tom Savezu, a Statut članova mora jamčiti neovisan izbor.
3. FIFA neće priznati niti jedno tijelo nacionalnog Saveza koje nije izabrano u skladu s člankom 2, čak ni ako je riječ o privremenom izboru.
4. Odluke tijela izabranih suprotno članku 2 FIFA neće priznati.

Dakle, u člancima Statuta temeljem kojih su Gianni Infantino i Jerome Walcke poslali dopis Davoru Šukeru nije definirano smatra li se izmjena Zakona uplitanjem treće strane u poslove nacionalnog nogometnog Saveza. Slučaj je dodatno zanimljiviji zbog situacije u Portugalu 2011, kad je Fifa naredila Savezu da profesionalni klubovi moraju imati više zastupnika u skupštini.

HR Portal nastavlja istraživati navedenu tematiku. Stoga smo, sukladno preporuci Fife, od glasnogovornika Hrvatskog nogometnog saveza Tomislava Pacaka zatražili službeni komentar slučaja i usporedbu sa situacijom u Portugalu te uvid u dopis Davora Šukera Fifi i Uefi, kako bi se otklonile sve sumnje Udruge Naš Hajduk u iskrenost HNS-a.

Od ureda glasnogovornika Fife, nadalje, zatražili smo i dodatno tumačenje o tome smatra li se izmjena Zakona te općenito rad Sabora uplitanjem treće strane u poslove HNS-a. Također, po preporuci Ilije Jandrića, osobnog savjetnika predsjednika Sabora Josipa Leke, poslali smo službeni upit saborskom zastupniku Darku Milinoviću, predsjedniku Odbora za obitelj, sport i mlade.

Situaciju pratite i dalje na HR Portalu, gdje tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana možete očekivati nove ekskluzivne informacije o cjelokupnoj situaciji.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.