GoalControl, sustav koji bi u Brazilu trebao otkloniti sumnje je li lopta prešla gol liniju

GoalControl, sustav koji bi u Brazilu trebao otkloniti sumnje je li lopta prešla gol liniju

Svaki gol sniman je sa sedam kamera pokriven sa svih strana i svaki put kada je lopta u blizini kamere snimaju njezino kretanje.

Foto FIFA

Svjetsko prvenstvo u Brazilu bit će prvo na kojem će se odluka o tome je li lopta prešla crtu moći donijeti u realnom vremenu. Naime, svi stadioni na kojima će se igrati utakmice imat će tehnologiju njemačke tvrtke GoalControl GmbH. Svaki gol sniman je sa sedam kamera pokriven sa svih strana i svaki put kada je lopta u blizini kamere snimaju njezino kretanje.

Ova tehnologija zadovoljila je sve FIFA-ine uvjete i bit će korištena na Svjetskom klupskom prvenstvu, a godišnje košta između 100 i 170 tisuća eura. Nakon što se dogodi sumnjiva situacija obavit će se analiza i sudac će biti upozoren natpisom “GOL” na satu ako je lopta u punom obujmu prešla crtu.

– Svjetsko prvenstvo je vrlo važno za nas. Nadam se da ćemo uvjeriti skeptike u ovu tehnologiju. Sport se mijenja i gledamo i druge sportove gdje možemo ponuditi naše usluge, rekao je Dirk Broichhausen, izvršni direktor i suosnivač GoalControla.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.