Goran Šućurović, izbornik juniorki za HR: Ova generacija sljedeće godine može u borbu za medalje na EP-u

Goran Šućurović, izbornik juniorki za HR: Ova generacija sljedeće godine može u borbu za medalje na EP-u

- Primarni cilj je bio da što mirnije sačuvamo status i eventualno dohvatimo četvrtfinale. U tome smo uspjeli iako smo imali jednu od težih skupina na smotri, kaže Šućurović

Goran Šućurović

Hrvatske juniorke ostale su na nedavno okončanom Europskom prvenstvu u Portugalu na korak do plasmana na Svjetsku U-19 smotru sljedeće godine. Selekcija Hrvatske pod vodstvom riječkog trenera Gorana Šućurovića kontinentalnu smotru u gradiću Matosinhos okončala je na osmom mjestu, ostvarivši temeljni cilj ostanka u najboljoj diviziji europske košarke.

– Primarni cilj je bio da što mirnije sačuvamo status i eventualno dohvatimo četvrtfinale. U tome smo uspjeli iako smo imali jednu od težih skupina na smotri. Jednu Španjolsku koja stvarno odskače kvalitetom, te Poljsku i Nizozemsku koje definitivno spadaju u gornji dom europske ženske košarke, objašnjava izbornik juniorki Goran Šućurović.

Hrvatska je u posljednjem dvoboju protiv Italije propustila šansu ponoviti uspjeh naraštaja juniorki 94′ iz Bukurešta 2012. godine kada je osvojeno sedmo mjesto. U Rumunjskoj je prije dvije godine za sedmo mjesto svladana upravo Italija, koja se u Portugalu u dva navrata pokazala boljom reprezentacijom. Prošle godine kontinentalnu smotru u ovome uzrastu organizirali su zajedničkim snagama Vukovar i Vinkovci, a Hrvatska je na domaćem terenu osvojila 13. mjesto.

– Kada su svi očekivali naš raspad protiv Italije smo odigrali odlično. U skupini smo izgubili 15 razlike, ali smo u dvoboju za sedmo mjesto odigrali fantastično. Vodili smo do 36. minute, ali smo na kraju posustali. Nismo odigrali dobro posljednje napade i Talijanke su to znale iskoristiti, nastavlja izbornik.

Najbolji hrvatski strijelac u Portugalu bila je Iva Slonjšak koja je za prosječno 34 minute na parketu (također najviše) postizala 11,6 poena po susretu. No, najveća je snaga Hrvatske u Portugalu ipak bila momčadska igra.

– Mene je najviše razveselio karakter i borbenost koje su cure pokazale u odlučujućim dvobojima. Mislim da je na kaju rezultat više nego dobar. Da je bila još koja pobjeda više, bilo bi naravno bolje, ali treba biti zadovoljan. Mogli smo biti sedmi sa četiri ili pet pobjeda na svojem kontu. Tada bi dojam sigurno bio bolji. No, uz sve probleme koje smo imali, otkaz Dojkić, ozljede Jordanić i Periše, mislim da je osmo mjesto krasan rezultat. Pogotovo kada se uzme u obzir da su iz A divizije ispale jedna Grčka, Turska i Švedska.

Veseli i činjenica da je većina igračica u Portugalu bila ulazno godište. Hrvatska bi na sljedećem prvenstvu u juniorskoj konkurenciji mogla nekoliko stepenica više.

– Imamo definitivno jednu krasnu perspektivu za sljedeću godinu. Da se plasiramo među pet najboljih reprezentacija i eventualno da se umiješamo u borbu za medalje. Djevojke će biti starije i iskusnije za jednu europsku smotru i to je velika stvar.

Treneru riječkog Pletera EP-u u Portugalu je bila prva samostalna izbornička epizoda. Prošloga je ljeta bio pomoćnik U-18 selekcije na smotri u Hrvatskoj, preuzevši uoči ljeta samostalno kormilo.

– Reprezentacija se nikad ne odbija. To je jedna velika čast i obaveza i bilo mi je zadovoljstvo voditi hrvatsku reprezentaciju na europskoj smotri. I ubuduće ću se rado odazvati bilokakvoj reprezentativnoj akciji.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.