Gordan Kožulj za portal HR: U mojoj generaciji bio je puno veći trend odlaska u SAD

Gordan Kožulj za portal HR: U mojoj generaciji bio je puno veći trend odlaska u SAD

- Ne može se naravno umanjiti vrijednost truda i rada plivača u Hrvatskoj, ali teško je nadoknaditi treninge kada ste u krugu plivača koji vas stalno guraju da budete na granici maksimalnih kapaciteta, kaže Kožulj

Gordan Kožulj/Getty Images

Gordan Kožulj jedan je od poznatih sportaša koji se priključio projektu Hrvatska reprezentacija. Kožulja nije potrebno posebno predstavljati, godinama je bio vrhunski plivač leđnim stilom u samom svjetskom vrhu u kojem je konkurencija nemilosrdna. Gordan je u dva navrata osvajao naslov europskog prvaka (2000. i 2002.), 2000. u Ateni osvojio je naslov svjetskog prvaka, a 2001. u Antwerpenu postao je europski prvak u kratkim bazenima. Gordan ima još šest srebrnih i dvije brončane medlje s najvećih natjecanja.

Kožulj je ponudio i nekoliko riječi o portalu Hrvatskareprezentcija.hr u čijem će radu i sam sudjelovati u ulozi kolumnista.
– Hrvatska reprezentacija je jedan zanimljiv projekt i nešto što je prema mom mišljenju očigledno potrebno. Nadam se iskreno da će portal zaživjeti u punom smislu, rekao je Kožulj.

– Nakon što sam 2008. godine završio plivačku karijeru krenuo sam raditi u realnom sektoru. Radim u konzultantskoj tvrtki Deloitte na projetkima za lokacije troškova, studijama izvedivosti raznih projekta u kontekstu EU fondova i sličnim projektima, rekao je Gordan Kožulj koji je tako bazen prije šest godina zamijenio uredom.

Ipak i dalje je usko vezan uz sport.

– Aktivno sudjelujem u radu nacionalnog vijeća za sport kao i radu Izvršnog odbora hrvatske plivačke reprezentacije. Trenutno sudjelujem i u pripremi organizacije Europskih sveučilišnih igara koje će se održati u Zagrebu i Rijeci, rekao je Kožulj koji je uvijek zanimljiv sugovornik kada je u pitanju hrvatsko plivanje.

– Hrvatsko plivanje ima stablinost što se tiče kvalitete i baze. Mora se reći da se ipak osjeti smjena generacije po pitanju ključnih plivača. U jednom trenutku hrvatska reprezentacija postavila je visoke kriterije odličnim rezultatima na Svjetskim i Europkim prvenstvima, te Olimpijskim igrama. Međutim treba naglasiti da je normalno da za jednu malu zemlju dođe period smjene i da treba neko vrijeme da se izbaci pojedinac koji će opet doći na taj nivo.  Kada se u isto vrijeme Duje Draganja i Sanja Jovanović, koji su na svoj način ostavili dubok trag u muškom odnosno ženskom plivanju, bliže kraju karijere teško je to nadoknaditi u kratkom roku, ustvrdio je Gordan Kožulj.

– Ništa se generalno nije promijenilo, treneri i dalje rade, a pozitivan je pomak izgradnja sve više plivačkih bazena što predstavlja temelj za masovnost. Razlika postoji u tome da je u mojoj generaciji bio puno veći trend odlaska u Sjedinjene Američke Države. To je najveća razlika, mnogi reprezentativci su odlučili ostati u Hrvatskoj i ovdje razvijati svoju karijeru.  Dakle, postoji razlika u maksimalizaciji talenta. Ne može se naravno umanjiti vrijednost truda i rada plivača u Hrvatskoj. Ali teško je nadoknaditi treninge kada ste u krugu plivača koji vas stalno guraju da budete na granici maksimalnih kapaciteta što nije lako ni psihički ni fizički. Ako se stvori dobra atmosfera i koncentracija najboljih plivača na jednom mjestu, kao što je to bio slučaj u SAD-u, onda je lakše doći na jednu razinu, kaže Kožulj.

– Svaki trening zahtijeva fokus. Bio sam na nizu treninga na kojem su bili plivači koji osvajali medalje na najvećim natjecanjima. I kada odradiš iscrpljujući trening i misliš da je gotovo i onda netko kaže ajmo na startne pozicije da vidimo tko je najbrži i onda to izvlači dodatne kapacitete.  Ta psihoza se mora isprovocirati na treninzima i to je jako teško napraviti. Kada treniraš sam ili u ograničenim uvjetima misliš da si dao sve od sebe, ali kada se nađeš u ovakvoj situaciji vidiš da još ima mjesta za napredak. Mora se stvoriti atmosfera izuzetne konkurencije i to se mora kopirati na treningu. Bilo je niz situcija u kojima od osam plivača koji treniraju zajedno njih pet uđe u finale velikog natjecanja. To je posebno bio slučaj s Dujom Draganjom koji je trenirao na Berkeleyju gdje su uz njega bili najbolji sprinteri svijeta. Zato, kada se plivači onda nađu u finalu velikog natjecanja tada nema uveličavanja, znaš da su i suparnici od krvi i mesa, znaš da si ih pobijedio na treningu i znaš što možeš očekivati. Potrebno je stvoriti takve trenažne procese, ako se ne može u Hrvatskoj, moraju se odraditi na drugim mjestima, zaključio je Gordan Kožulj.

Gordan Kožulj

Gordan Kožulj

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.