Gotovo 80 posada prijavilo se za 17. Rally Poreč

Gotovo 80 posada prijavilo se za 17. Rally Poreč

Juraj Šebalj i Maja Sabol

Već tradicionalno sezona Prvenstva Hrvatske u rallyu završava u Istri. Gotovo 80 posada iz osam zemalja najavilo je svoj nastup na 17. Rallyu Poreč koji će se održati 4. i 5. studenog.

Premijeru u Hrvatskoj upravo na ovom natjecanju imat će Hyundai i20 R5, automobil koji je prvi nastup na rallyu imao prije tek nešto više od četiri mjeseca u Belgiji na 52. Ypres Rallyu. Dolazak s Hyundaiem najavila je talijanska posada Claudio De Cecco – Jean Campeis.

Na Rallyu Poreč po prvi će se put jedna hrvatska posada naći u automobilu R5 specifikacije. Viliam Prodan i Zoran Raštegorac koji su ove sezone nastupali u Prvenstvu Italije s Peugeotom 208 R2 za porečki su rally odlučili iznajmiti Ford Fiestu R5 s kojom su već obavili prva testiranja. U Fiesti R5 nastupit će i mađarska posada Antal Kovacs – Gergo Istovics, koja je prije osam dana ostvarila prvu ukupnu pobjedu karijere na 10. Rallyu Jahorina u Sarajevu.

Od domaćih posada svakako valja izdvojiti Juraja Šebalja i Maju Sabol, koji su prije mjesec dana upravo u Poreču, na Croatia Rallyu osigurali titulu prvaka Hrvatske za sezonu 2016. Natjecat će se u Mitsubishi Lanceru Evo IX bez rezultatskog pritiska. Publika će moći vidjeti još nekoliko izuzetno atraktivnih automobila poput Forda Fieste S2000 Mađara Sandora Ollea i Janeka Czake te Peugeota 207 S2000 Talijana Bernda Zanona i Denisa Picena. Prijavio se i pobjednik Rallya Poreč iz 2010. godine Janos Szilagyi u Mitsubishi Lanceru Evo IX, s novom suvozačicom Alexandrom Varadi.

U konkurenciji će se na 17. Rallyu Poreč natjecati gotovo 70 automobila, a njih desetak vozit će takozvane promotivne vožnje. Među prijavljenima prednjače posade iz Hrvatske, njih 28, slijedi 21 iz Italije te 19 iz Slovenije. Dolazak su najavili i vozači iz Mađarske, Austrije, Srbije, Francuske i daleke Švedske.

Itinerer se sastoji od 12 brzinskih ispita duljine 90 km, dok će od starta do cilja posade proći ukupno 278 km. Prvog dana natjecanja koje počinje u petak 4. studenog vozit će se brzinci Tar i Poreč. Preostalih devet ispita na rasporedu je u subotu, 5. studenog u okolici Tinjana, Kanfanara, Mugebe i Žbandaja. Ciljna rampa na Centralnom gradskom parkiralištu zakazana je u subotu 5. studenog u 19 sati.

prodan-rastegorac

Viliam Prodan i Zoran Raštegorac

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.