Grožnjanski enduro u novom ruhu sa starim pobjednicima

Grožnjanski enduro u novom ruhu sa starim pobjednicima

Prošla sezona SloEndura, međunarodnog natjecanja u brdsko-biciklističkoj disciplini enduro, završila je upravo ovdje gdje je proteklog vikenda započela sezona 2017.

(foto: Matej Damijanić )

“Nisam previše riskirao, sve sam etape odvozio približno, jednako dobro”, izjavio je zadovoljan Vid Peršak dodajući: “Rute su bile vrhunske i nije mi se činilo opasno. To je za mene dobar početak sezone, a zadovoljan je i moj tim.”

U  organizaciji BBK Grožnjan  ovog vikenda ‘odvožena’ je utrka Enduro Grozni. Utrka je privukla rekordnih 168 biciklistica i biciklista iz devet država. Nakon kratkog večernjeg prologa  u subotu i pet etapa u nedjelju, na približno 40 km dugoj stazi s 1.350 visinskih metara uspona i spusteva, na samom vrhu završila su ista imena kao u listopadu prošle godine: Austrijanka Petra Bernhard i Slovenac Vid Peršak, koji su ove godine momčadske kolege u novom austrijskom timu Team Dorrong.

Petra, koja se tek lani počela baviti endurom, ponovila je prošlogodišnju pobjedu. Vid, također ukupni pobjednik serije u zadnje dvije godine, u Grožnjanu je slavio već treći put zaredom. Oboje su bili najbrži i u prvoj etapi Sv. Juraj, koja se bodovala za posebni poredak Kenda SuperEtapa.

Od hrvatskih vozača bolje su prošli Frano Liović i Veno Vrbanović koji su vozili u kategoriji Master 1 i zauzeli 27. i 28. mjesto u ukupnom poretku. Gorana Težak bila je najbolja među ženama, ukupno 107. mjesto, a Ivo Jarić bio je najbolji u muškoj kategoriji, ukupno 44. mjesto. Alen Jurjević je bio najbolje plasirani Hrvat u kategoriji Master 2 (ukupno 53. mjesto). Petra je prestigla drugoplasiranu Goranu Težak iz pulskog tima Adrenalin MTB  , inače hrvatsku prvakinju u maratonu, dok je treća bila Talijanka Giulia Albanese (UC Caprivesi).

Peršakov najteži protivnik bio je kandidat za prošlogodišnju ukupnu pobjedu, Austrijanac Gerd Skant, također član tima Dorrong. Gerd je na kraju zaostao skoro 23 sekunde pa se može reći da je Peršak uvjerljivo pobijedio. Treći je bio još jedan Austrijanac Manuel Gruber (URC Bikestore.cc) koji se još prošle godine natjecao u svjetskom kupu u spustu, a sada se nakon nastupa u jakim ekipama, odlučio natjecati  po vlastitom izboru. Enduro mu očito ide odlično, iako je to bila tek njegova treća utrka nakon festivala na Gardi i prošlogodišnjeg austrijskog DP u Leogangu. Za pobjednikom je zaostao 32 i pol sekunde. Gruber je upravo u zadnjoj etapi za dobre tri sekunde prestigao Matjaža Isteniča  iz Energija Team u borbi za postolje, dok Matjaž, kojem je ovo prvi nastup u Elite kategoriji i koji je lani pobjedio kao junior, nije bio ni svjestan opasnosti iz pozadine. Doslovno, jer je Gruber nastupio sa startnim brojem 153 i s etapama započeo skoro sat vremena poslije Isteniča. Među desetoricom najbržih završili su još Isteničev timski kolega Nejc Huth na petom i Andrej Bratina (Kamplc Racing Team) na osmom mjestu. Ana Zupan iz Energija Team-a je s četvrtim mjestom među ženama prekinula jednogodišnju slovensku odsutnost u toj kategoriji.

“Sve se odvijalo brzo i u prvoj etapi sam bila još malo nervozna, ipak je to prva utrka sezone”, komentirala je nakon utrke  Petra Bernhard dodavši: »Napravila sam nekoliko grešaka, međutim uspjela sam održati konstantan ritam. Ove godine nastupit ću na svim utrkama SloEndura.”

Kategorije:
Čeh Michal Prokop (Ghost Factory Racing), pobjednik je prologa i ukupno sedmi, pobijedio je u veteranskoj kategoriji master 1 pred Poljakom Marcinom Motyko (Enduro 24) dok je treći  bio Sebastjan Stres (Kamplc).

U kategoriji master 2  pobijedio je Slovak Peter Drabik pred Robertom Kordežem (Black Hole Enduro Team) i Austrijancem Crijem Maierhoferjem (Team Dorrong). Među juniorima je bio najbolji Austrijanac Philipp Freudenberg (Radlager) pred Istrijanom Ivanom Bašićem (BK TNT Pazin) i Talijanom Davidom De Sabattom (ASD Team Granzon).

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.