Hajduk prijavio Lokomotivu zbog ‘lokalno treniranih igrača’

Hajduk prijavio Lokomotivu zbog ‘lokalno treniranih igrača’

Hajduk je podnio novu prijavu protiv Lokomotive...

Foto: commons.wikimedia.org - Ballota

Na vidiku je nova afera u hrvatskom nogometu. Naime, Hajduk je prijavio Lokomotivu zbog lažiranja zapisnika njihove međusobne utakmice u srijedu na Poljudu. Svaki klub u zapisniku mora imati četiri igrača iz svoje škole. Lokomotiva je na utakmici protiv Hajduka u tu rubriku upisala Jana Doležala, Karla Bartoleca, Karla Bručića i Denisa Ceraja. No, pregledom karijera spomenutih igrača lako je utvrditi netočnost podataka. Bartolec je od 2007. do 2014. godine bio u Dinamu. Doležal je tri godine također bio u Dinamu, a onda je sedam godina proveo u Hrvatskom Dragovoljcu, dok je u Lokomotivi tek deset mjeseci. Ceraj je u Lokomotivi nepune tri sezone, dok je Bručić prošlog ljeta stigao iz Dinama.

Glasnogovornik Hajduka Alen Orlić je za Index.hr izjavio: “Nama nije namjera da netko bude kažnjen. Cilj prijave je saznati zašto je zapisnik utakmice lažiran. A lažiranje službenog dokumenta je sigurno bar prekršajno djelo, a možda i kazneno. Znamo da su hrvatski klubovi u teškoj situaciji po pitanju lokalnih igrača. Nema samo Lokomotiva taj problem. Oni su samo prije utakmice trebali reći kakva je situacija i da nisu u stanju imati četiri svoja igrača. Hajduk bi na to pristao i ne bi bilo nikakvih repova. No, nećemo pristati na lažiranje, a posebno ne kad delegat do mirno dopušta.”

Josip Brezni je za Index.hr objasnio: “Istina je da je Hajduk prijavio Lokomotivu jer nije imala u zapisniku četiri igrača iz svog pogona. Kao prvo, to nije točno jer je jedan igrač sigurno njihov, a dva ili tri bar djelomično. No, važno je reći da to nije pravilo nego samo preporuka koja za klubove ne predstavlja obvezu. Split u prvoj prvoligaškoj sezoni to nije mogao ispunjavati, a povremeno uz Lokomotivu ne ispune Rijeka i Istra 1961. To se ne poštuje ni u najjačim ligama, npr. u Premiershipu jer bi se na taj način izgubio profesionalizam. Bio bi cirkus kad bi Chelsea i Manchester City na utakmici u zapisniku morali imati četiri juniora isključivo radi forme. Na posljednjoj Skupštini Udruge su se klubovi složili da se neće držati te preporuke.”

Nastavio je: “Glupost je da će Lokomotiva biti kažnjena oduzimanjem bodova. Čak i ako se odlučim na kaznu to može biti samo financijske prirode. No, to neću učiniti jer poštujem volju klubova. Mislim da ta prijava Hajduka nije moralna. Zašto su to učinili sada, a ne protiv nekih drugih protivnika? Na spomenutoj Skupštini su pristanak dali i njihovi predstavnici Brbić i Pavasović Visković.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.