Hajduk: Sudski dokazano nezakonito isplaćivanje igrača

Hajduk: Sudski dokazano nezakonito isplaćivanje igrača

Dokazane su nezakonite isplate u Hajduku

Foto: commons.wikimedia.org - Ballota

Na suđenju bivšim čelnicima Hajduka financijski vještak Cvitan Grubišić da su se u vrijeme dok su oni bili u Hajduku isplate igračima radile na nezakonit način, čak nekad i bez potvrde. Objasnio je da se isplate nisu uvodile u poslovne knjige, a nekad čak ni u računovodstvo. Neki igrači su isplaćivani bez ikakvih pisanih tragova, a u nekim slučajevima je ako ništa nije poduzeto došlo do zastare potraživanja. Tužiteljstvo je najavilo izmjenu optužnice zbog zastare i promjene zakona.

Grubišić je izjavio: “Sredstva koja je Hajduk dobivao za transfere su se dijelila između kluba i igrača. Dio koji su dobili igrači je njihov dohodak i na to se mora platiti porez na dohodak. Klub na kraju godine mora obračunati prihod i na to platiti porez. Igrači su bili u samostalnoj djelatnosti i nisu imali ugovor o radnom odnosu.”

Obrana je potom imala mnoga pitanja, te je sudac Zoran Matulović odlučio prekinuti raspravu i Grubišić će u roku od mjesec dana pitanja dobiti u pismenom obliku. Podsjetimo, zbog nekoliko kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju optuženi su Željko Kovačević, Petar Reić, Ivan Maršić, Ivica Šurjak, Velimir Strinić i Ivan Zelić. Riječ je o razdoblju od 1997. do 2000. godine, kad je prema tužiteljstvu napravljena višemilijunska šteta nelegalnim podizanjem novca koji je bio namijenjen za isplate igračima. Također je navedeno da je blagajnička dokumentacija skrivena ili uništena. Nelegalno podizanje je ovjereno pečatom kluba, a opravdao je putnim troškovima i troškovima organizacije utakmice. Uz igrače oštećeni su državni proračun, izvanproračunski fondovi i proračunske jedinice lokalne uprave i samouprave.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.