Komentar Gorana Tomičića

Hajdukom vlada neodgovornost

Hajdukom vlada neodgovornost

Smjena Stanka Poklepovića bila je neopravdana...

Foto: commons.wikimedia.org

Nakon samo dva mjeseca Stanko Poklepović proglašen je krivcem za krizu Hajduka i poslan u nisku bivših. Naslijedio ga je Goran Vučević i tako se ponovila povijest. No, je li stvarno trener krivac? Za otkrivanje pravog odgovora potrebno se vratiti na kraj 2011. kad su održani izbori za Nadzorni odbor u kojima su sudjelovali članovi Udruge Naš Hajduk.

Odabrani su tada uspješni i obrazovani ljudi da na čelu s doktorom Paladinom, no izbor predsjednika NO pokazao  se promašajem nakon istrage oko malverzacija u Karlovačkoj banci. Nadzorni odbor preuzeo je upravljanje klubom, umjesto da samo obavlja funkciju nadziranja rada Uprave i sukladno tome donošenja odluka o čelnicima kluba. Većinski vlasnik kluba je grad Split, pa se u sve uplela politika.

Budimo realni, niti Kerumu niti Baldasaru rezultati Hajduka nisu bili posebno bitni. Bitno je samo dati narodu kruha i igara, a zauzvrat dobiti glasove. Tako je grad pod pritiskom navijača odbio ponudu američkih investitora za preuzimanje kluba. Bila je to jedna od najvećih pogrešaka u 104 godine Hajduka. Podsjetimo još jednom da su političari iz Hajduka otjerali Hrvoja Maleša, koji i danas zbog borbe za klub ima policijsku zaštitu.

Nadzorni odbor mora shvatiti da ne upravlja poduzećem, već nogometnim klubom u kojem ipak nije bitan samo profit. Ne smije se dogoditi da momčad praktički preko noći izgubi trojicu bitnih igrača zbog smanjivanja dugova, a bude ojačana pričuvnim vratarom koji je u nepune tri utakmice primio osam pogodaka.

Nedavna ostavka Igora Tudora bila je posljednji krik protiv nerada, neodgovornosti i netransparentnosti u Hajduku. Naravno da nitko u tom trenutku nije htio preuzeti klub jer je bilo jasno koliko je momčad oslabljena. Nitko, osim jednog čovjeka koji živi za Hajduk i kojeg je Hajduk drugi puta u četiri i pol godine ponizio i izdao. Stanko Poklepović jedna je od najvećih legendi u povijesti kluba i nije imao srca odbiti svoj klub, svoje srce i svoju dušu. Uspio je podignuti momčad, ali brzo su kola krenula nizbrdo i čelnici kluba odlučili su njegovom smjenom prikriti svoju odgovornost.

Pred Hajdukom su najvažniji tjedni u posljednjih nekoliko godina. Vrijeme je da svi preuzmu odgovornost za svoj rad, a najkasnije do sredine lipnja mora biti imenovan trener na dugoročno razdoblje. Taj trener mora dobiti bar dio igrača koje želi, a onda se moraju objaviti ciljevi. Naravno da se trebaju sanirati dugovi, ali Nadzorni odbor mora shvatiti da Hajduk nikad nije bio i nikad neće biti klub koji se bori za četvrto mjesto.

A dok se to ne dogodi, dragi puče Hajdučki, možeš samo sanjati. Možeš sanjati kvalitetne igrače koji žele doći u Hajduk. Možeš sanjati trenera s reputacijom koji može momčad dovesti najmanje do borbe za naslov i koji ima autoritet kod Uprave, navijača i igrača (ne nužno tim redoslijedom). Možeš sanjati predsjednika koji će stati iza trenera kad se dogode 2-3 poraza u nizu. Možeš sanjati sportskog direktora koji zna prepoznati kvalitetnog igrača i koji neće dovoditi trenera samo zato da sebi stvori alibi. Možeš sanjati tribine koje će bodriti momčad i u dobru i u zlu, te koje se neće miješati u upravljanje klubom. Možeš sanjati Nadzorni odbor koji zbog financija neće oslabiti momčad. A sad se, dragi puče Hajdučki, možeš probuditi…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.