Kolumna "I Ti to možeš!"

HENDIKEP NE POSTOJI!

HENDIKEP NE POSTOJI!

„Mama, rođena sam da činim ljude sretnima!“

foto: www.catholicnewsagency.com

Valeria Tkacik, mlada djevojka, rođena u Rusiji, izvrsna studentica  i izvrsna sportašica, rođena je bez lijeve ruke.  Kao tek rođenu djevojčicu posvojila ju je obitelj Tkacik, koja je odlučila iz svojeg govora izbaciti riječi “hendikep”  i  “invalid” te su tako Valeriji omogućili sretno djetinstvo i odrastanje, poput zdrave djece.

Valeria se još kao školarka okušala u mnogim sportovima, od košarke, nogometa  i lacrossa  u kojem je postigla  i postiže  izvrsne rezultate te se njime nastavlja i profesionalno baviti.

Danas pohađa sveučilište  Ana Mari te igra za njihov  lacross tim, a izabrana je u najbolju momčad  Južne konferencije  Nacionalne ženske  lacrosse lige.

Osim sportom Valeria širom svijeta drži i motivacijske govore, kako bi i druge motivirala da   i ono što se čini nemogućim,  poput nje, učine mogućim.

foto: www.catholicnewsagency.com

foto: www.catholicnewsagency.com

Lacrosse je momčadski sport  s loptom. Igraju ga dvije momčadi  sa   deset igrač, devet na terenu i jednim vratarem.  Ženski lacrosse tim igra se sa 12 igračica, 11  na terenu i jednom vratarkom. Cilj igre je  teškom gumenom loptom  postići zgoditak, koristeći se pritom, drvenim štapovima koji na vrhu imaju mrežu. Lacrose se svega dva puta našao na programu Olimpijskih igara, no nije uspio zadobiti veću dimenziju od sveučilišnog sporta. Popularan je u Kanadi i Sjevernoj Americi, a igra se i u Francuskoj i Engleskoj, prvenstveno kao sveučilišni sport. Svoje korijene vuče iz igre Indijanaca koji su prebivali na području Sjeverne Amerike i južne Kanade. 

Iz sljedećeg videa malo više  o pravilima ove, još uvijek nama, nepoznate dinamične i brze igre, koju ova mlada djevojka igra.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.