Kolumna "I Ti to možeš!"

Heroina današnjeg vremena o jednostavnosti postojanja

Heroina današnjeg vremena o jednostavnosti postojanja

Milka Milinković, jedina sportašica koja ove godine  bilježi deveti nastup na paraolimpijskim igrama. Vlasnica je niza odličja sa europskih i svjetskih natjecanja. Svjetskom rekorderkom u bacanju kugle postaje u Seulu 1988. godine, a 1992. godine u Barceloni, nositeljicom prvog paraolimpijskog odličja za Hrvatsku. Vlasnica je  osam olimpijskih medalja, dva zlata, dva srebra i četiri bronce. Predsjednica je  Športskog saveza osoba s invaliditetom  grada Rijeke  i članica je Atletskog kluba „Srce“.

Sa svega 13 godina života Milka je  slomila kralježnicu te je došla u Kraljevicu koja je bila najpoznatija bolnica za spinalne ozljede u bivšoj Jugoslaviji. Prednost rehabilitacije u Kraljevici bila je u tome što se sve temeljilo na sportu. Kako je Milka bila mlada, nije shvaćala ozbiljnost ozljede te je svoju vezanost uz kolica doživljavala kao dječju igru.‘Možda se baš u tome i krije tajna svih kasnijih uspjeha – gledati i doživljavati svijet, očima djeteta’, ističe Milka.

Za vrijeme boravka u Kraljevici posjetio ju je svećenik koji joj je rekao: ‘Nikad ne odustaj od sebe. Nikada ne pitaj: Zašto ja, a ne netko drugi! Jer kad Bog zatvori jedna vrata, otvori prozor’ i da naposljetku iskoristi  dar jakog duha  kojim joj samo nebo može biti granica.

Kad je u petnaestoj godini života shvatila kako  nikada neće prohodati, preostalo je samo bez imalo otpora, prihvatiti situaciju takvom kakva je i krenuti dalje. Zavoljela je košarku, koju igra i danas te atletiku. Vozila je 100 metara, zatim 800 metara, bacala kuglu i koplje. Morala se odreći nekih disciplina te se fokusirati na jednu do dvije i naposljetku je zadržala kuglu i koplje.

Milka nikada ne odustaje te uvijek nađe motiv za dan ispred sebe, bilo u osmijehu prolaznika,  bilo u lijepom vremenu. “Ujutro se dignem, popijem kavu, doručkujem i onda idem na trening. Kad se vratim skuham si ručak, ako je lijepo vrijeme onda se odem okupat onako malo za ‘relaks’ ipak stalno sjedim u kolicima. Kad dođem u more onda plivam rukama, a kako su struje one mi nose i malo noge pa mi je zajedno i masaža i terapija. To je zdravlje. I onda si skuham ručak malo odmorim i onda opet poslije podne idem na trening. Idem u teretanu, malo bacim košarku. Volim loptu pa ‘napucavam’ na koš sama ili ako nađem nekoga, radim vježbe spremnosti, puno vozim kolica. Znači moram se kretati. Trening mi je i to što odem do ‘place’, dućana. Kad hoću negdje poslije ići imam auto, mobilna sam, malo kod prijateljica. Tako da eto uopće ne stignem u jednom danu sve što bi htjela iako sam dobar organizator”, opisuje Milka svoj dan…. Dan prožet obvezama i aktivnostima, bez izgovora, očima djeteta.

Uzevši u obzir sve okolnosti, težinu ozljede, život u kolicima te činjenicu da je invalid, očekivalo bi se da Milka odustane  te to opravda logičnim izgovorima, no Milka ističe: ‘kako  nije nimalo lako i da čovjek dođe stotinu puta na dan u iskušenje da odustane,no ako čovjek pronađe i vidi najjednostavnije sitnice kao motiv ništa više nije teško.’

„Treba li mi razlog za sreću?“

Da Milka nije samo još jedan invalid, koji obara svjetske rekorde, već živuća heroina  današnjeg vremena, dokazuje njezin pogled na smisao življenja: „Tek sam poslije shvatila da je život takav kakav je, da je on samo jedan i da ga ja želim živjeti. Tu sam samo jedanput i želim iskoristiti, želim u svakom danu pronaći nešto lijepo, želim ja ljudima uveseljavati život. I tako… zavisi ono što čovjek želi od života. Sreća je u nama. Ja uvijek tako kažem. Unatoč svom invaliditetu ja sam sretna osoba, a zašto ne bi bila sretna?”

Obaranje rekorda, bacanje kugle  i koplja te pomicanje vlastitih granica, samo su  prolazni načini kojim  će se definirati nečiji život. Sve to s vremenom postaje nebitno, ako sama osoba ne zna što činiti sa takvim životnim iskustvima. Milka je rano saznala  i definirala sebe  kao iznimno sretnu osobu  te svojim iskustvima pokazuje svima kolika je jednostavnost postojanja.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.