Heroj iz Kijeva o ždrijebu u Zurichu: “Mirniji si kad izbjegneš Italiju i Švicarsku”

Heroj iz Kijeva o ždrijebu u Zurichu: “Mirniji si kad izbjegneš Italiju i Švicarsku”

Ivan Rakitić govorio je za službenu stranicu FIFA-e o utakmici u Kijevu i predstojećim dodatnim kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji.

foto: http://hns-cff.hr

Hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić rekao je kako Hrvatska mora maksimalno ozbiljno pristupiti dvjema utakmicama dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo bez obzira koga donese ždrijeb u utorak.

“Ključno je ozbiljno se pripremiti i igrati potpuno usredotočeno, bez obzira tko bude protivnik. Želimo biti u Rusiji i to ne smijemo zaboraviti”, izjavio je Rakitić za internetsku stranicu FIFA-e.

Put Hrvatske prema doigravanju nije bio nimalo miran. Premda su gotovo čitavo vrijeme bili lider grupe, “kockasti” su u predzadnjoj utakmici odigrali 1-1 s Finskom što ih je udaljilo od nastupa na Svjetskom prvenstvu i prisililo da pobijede u Ukrajini u posljednjem kolu. Pobjeda od 2-0 bila je dovoljna tek za drugo mjesto i održavanje nade u doigravanju.

No, Rakitić nakon te posljednje pobjede ne sumnja u konačni uspjeh.

“Cilj nam je otići u Rusiju”, ponavlja. Ako netko zna kako je igrati pod pritiskom onda je to vezni igrač Barcelone. S napunjenih 29 godina nastupao je na Svjetskom prvenstvu, finalima Lige prvaka i Europske lige te ključnim utakmicama španjolskog prvenstva. Tvrdi da je znao da Hrvatska može svladati Ukrajinu u Kijevu.

“Igrali smo jako dobro. U prvom poluvremenu su nas oni, nastupivši pred svojom publikom, nastojali pritisnuti, no znali smo da ćemo imati veliku priliku ako se u tim trenucima odupremo. U drugom dijelu smo odigrali dobru utakmicu. Zaslužili smo pobjedu pa ćemo se sada boriti u doigravanju”, rekao je Rakitić.

“Da li je važno iskustvo? Naravno da jest! Služi jako dobro. Puno je bolje imati to iskustvo nego nemati ga. U Kijevu smo pred 70.000 gledatelja igrali na život i smrt, a niti u jednom trenutku nismo postali nemirni jer smo već odigrali puno takvih utakmica. Umjesto da nas uplaše, takve utakmice nas motiviraju”, dodao je.

Hrvatska bi trebala biti jedan od četiri nositelja u ždrijebu u utorak 17.listopada u Zurichu. U ponedjeljak 16. listopada očekuje se službena potvrda tog statusa.

“To je važno samo ako se kvalificiraš!”, rekao je Rakitić, šaleći se. “Govoreći ozbiljno, naravno da si mirniji kada na papiru vidiš da ćeš izbjeći Italiju ili Švicarsku, no to će biti dvije utakmice bez prava na grešku. Tako da prođemo li dalje bit će to dobra vijest, no ispadnemo li status nositelja nam neće služiti puno”.

S 86 reprezentativnih utakmica u nogama, igrač s brojem 7 na dresu vjeruje kako bi dosadašnje iskustvo Hrvatske moglo biti presudno, no da je najbitnije ozbiljno odigrati obje utakmice.

“Potrebno je ostaviti se ideje favorita. Nije bitno tko je favorit već je važno odigrati ozbiljno i koncentrirano”, zaključio je Rakitić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.