HKS iznio prijedloge vezane uz novu regionalnu ligu

HKS iznio prijedloge vezane uz novu regionalnu ligu

Održan je sastanak predstavnika FIBA-e s Hrvatskim košarkaškim savezom u vezi s reorganizacijom regionalne lige.

Foto: HKS

Reorganizacija regionalne košarkaške lige ulazi u novu fazu. Podsjetimo, pred kraj ove sezone FIBA je prijetnjom suspenzije reprezentacija s Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava ishodovala promjene u vođenju natjecanja, a detalji se tek trebaju dogovoriti.

Tajnik hrvatskog košarkaškog saveza, Željko Drakšić, ističe kako su hrvatski klubovi zadovoljni dosadašnjom ligom, a korekcije moraju biti tehničke naravi.

1. Kalendar natjecanja, broj klubova u ligi, pravila košarkaške igre.

2. Traže se i dodatni podaci za draft FIBA-ine regionalne lige kao što su:
– financijske garancije buduće lige za više sezona
– garancije prohodnosti prema Euroligi i Eurokupu, odnosno europskim natjecanjima za više sezona
– garancije mogućnosti početka lige odmah u sezoni 2015./16.

3. Sjedište tvrtke i menadžmenta lige treba ostaviti u Ljubljani ili u Zagrebu, odnosno u zemljama EU.

4. Treba respektirati dosadašnjih petnaest godina lige kao garanciju za još bolji ustroj uz navedene korekcije.

Kosta Ilijev, glavni menadžer za razvoj košarke i nacionalnih saveza FIBA-e:

„Kao glavne stvari u projektu kojeg sam predstavio su da pravila igre, kalendar, doping kontrole ili registracije igrača moraju biti prema međunarodnim propisima. S ovim projektom želimo transparentno vođenje i organizaciju lige koja predviđa da klubovi i savezi u regiji budu dio donošenja odluka u ovoj ligi.”

“Dobro je poznato da je firma koja je vodila ligu dosad, izgubila licencu od FIBA-e i zbog toga su nacionalni savezi zajedno FIBA-om pripremili novi prijedlog. Licencu su izgubili zato što regionalna liga nije pratila pravila igre, odnosno nije radila transparentno. Imali smo vrlo otvoreni razgovor s klubovima. Iznijeli su svoja mišljenja i imali su određena pitanja što ih zanima o novoj regionalnoj ligi. Pitanja poput – gdje će se registrirati i funkcionirati firma koja vodi ligu? Tražili su garancije za financiranje lige, odnosno kako će funkcionirati i potvrdili da je i njima važno da postoji prohodnost za međunarodna natjecanja.”

“Zadovoljan sam da smo sjeli s klubovima i otvoreno raspravljali o problemima koji postoje u regiji i u samom razvoju košarke na ovim prostorima. Sastanak je dobro organiziran od strane Hrvatskog košarkaškog saveza i na tome sam im zahvalan. Na osnovi ovih razgovora koje smo vodili u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, odnosno sa svim savezima i klubovima, donijet ćemo novi prijedlog.”

Sastanci se još trebaju održati u Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori nakon čega će FIBA dati novi prijedlog natjecanja.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.