HNS je kriv za poljudsku svastiku, Cvrk simbolično kažnjen

HNS je kriv za poljudsku svastiku, Cvrk simbolično kažnjen

Donesena je presuda oko nacističkih obilježja na Poljudu tijekom utakmice Hrvatske i Italije...

Splitski Prekršajni sud obznanio je presude za spornu svastiku koja je osvnula na travnjaku Poljudske ljepotice tijekom kvalifikacijske utakmice za odlazak na Euro 2016. godine između Hrvatske i Italije.

Pravosuđe je u konačnici odlučilo kako Zoran Cvrk, kao voditelj javnog okupljanja, “nije poduzeo sve što je potrebno za uklanjanje svastike”, a HNS-ov dugogodišnji povjerenik za sigurnost već je podnio žalbu Visokom prekršajnom sudu zbog ‘isukane’ kazne od dvije tisuće kuna.

Prekršajni nalozi izadani su i izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću, kao i HNS-u kao pravnoj osobi, a radi se o iznosima od 10 i 80 tisuća kuna. Na te su presude također već upućene žalbe, zbog čega će čitav slučaj i formalno dospjeti na sudsku raspravu.

Spomenimo i kako je splitska policija prvotno zatražila financijsko ‘udaranje po džepu’ od 100 tisuća kuna za HNS i 25 tisuća kuna za Vrbanovića, a zbog propusta u organizaciji natjecanja za prekršaj iz članka 5. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Cvrka se pak ‘teretilo’ da je prekršio članak 21. Zakona o javnom okupljanju, za što je uostalom i priznao grešku te istaknuo kako je “spreman prihvatiti odgovornost”.

Osobe koje su autori sporne svastike, unatoč objavljenoj video snimci samoga čina neovlaštenog ulaska na stadion, još uvijek nisu pronađene…