HNS: “Nastavak teških kazni”; Ćiro: “Nemamo što slaviti, pribijeni smo na stup srama”

HNS: “Nastavak teških kazni”; Ćiro: “Nemamo što slaviti, pribijeni smo na stup srama”

Hrvatska je doznala kaznu za svastiku na Poljudu, a evo i prvih reakcija...

Miroslav Ćiro Blažević/Getty Images

Kratkim priopćenjem poslije najteže kazne hrvatskom nogometu (i sportu) u njegovoj povijesti, prvi se oglasio Hrvatski nogometni savez (HNS).  Premda se ipak nisu obistinile slutnje da će kockasti biti izbačeni s Europskog prvenstva 2016. godine, sankcije krovne europske nogometne organizacije i dalje su drastične i zabrinjavajuće.

Uefina Disciplinska komisija ‘odrezala’ je Hrvatskoj sto tisuća eura kazne, oduzela jedan bod i zabranila odigravanje utakmice s Bugarskom na Poljudu, a i niti na sljedećim dvjema domaćim službenim utakmicama neće moći biti gledatelja.

“Ovo je nastavak teških kazni HNS-u zbog ponašanja huligana. Podsjećamo, Hrvatska je zbog izgreda huligana na utakmici Hrvatska – Italija bila kažnjena zatvaranjem jedne tribine i 80 tisuća eura, a zbog rasističkog ponašanja na susretu Hrvatska – Norveška igranjem pred praznim stadionom i 55 tisuća eura”, stoji u ‘pismu’ Hrvatskog nogometnog saveza.

Samoprozvani ‘navijači’ koštali su tako Hrvatsku još malo svjetskog (nogometnog) ugleda. Još je 2005. u La Valletti, zbog izgreda na utakmici Malte i Hrvatske, HNS platio 46 tisuća eura, iste je godine divljanje navijača u Budimpešti iz blagajne ‘iskamčilo’ 26 tisuća eura, a tri godine kasnije zbog upotrebe priotehničkih sredstava i rasizma tijekom četvrtfinale utakmice Eura između Hrvatske i Turske u Beču plaćena je ‘enormna’ kazna od 72.500 eura.

No, ni na tome nije stalo; nešto ranije na utakmici s Engleskom na Maksimiru pirotehnika je HNS ponovno koštala 42 tisuće eura, a zbog baklji (između ostaloga) 2012. je u Uefinu blagajnu ‘poslano’ još 80 tisuća eura. Bila je to ujedno i najteža kazna (uvelike potaknuta rasizmom na tribinama), sve do zloglasnog nacističkog simbola, koji se na travnjaku Poljuda pojavio tijekom kvalifikacijskog ogleda Hrvatske i Italije u aktualnoj borbi za plasman na Euro.

Kaznu je prokomentirao i legendarni hrvatski trener Miroslav Ćiro Blažević, koji je Indexu kazao: “Iznenađen sam kaznom, ali negativno. Ovo je drastična sankcija koju reprezentacija nije zaslužila, no stvorila se klima da će nas izbaciti pa sada svi slave. Nemamo mi što slaviti. Ti koji slave, jesu li uopće svjesni zašto su kažnjeni i to po tko zna koji put? Znaju li da je Hrvatska još jednom bez razloga – jer nismo krivi – pribijena na stup srama?”

Hoće li se ikada doznati tko je kriv za spornu svastiku? “Krivi su mladići koji su zbog nezadovoljstva radom Šukera i Mamića napravili što su napravili. Ne znaju oni što znači svastika, što predstavlja i tko su ustaše, a tko partizani. Nemaju oni pojma; stalo im je samo da naprave sranje, a ceh na kraju plaćaju oni koji su najmanje krivi. Ne možeš protiv naroda, Šuker i Mamić toga bi trebali biti svjesni. Ne vidim način na koji bi se moglo zaustaviti ovo ludilo, podjele i mržnju u našem društvu. No, nacionalna tragedija bit će tek ako se građanski rat bude vodio preko leđa nogometa”, poručio je Ćiro.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.