HNS za HR: “Ne polažemo račune Udruzi Naš Hajduk!”

HNS za HR: “Ne polažemo račune Udruzi Naš Hajduk!”

Portal Hrvatska reprezentacija osim kod Fife i Uefe, slučaj promjena Zakona o sportu istražio je i na adresi Sabora RH te kod glasnogovornika HNS-a Tomislava Pacaka.

Zoran Cvrk i Damir Vrbanović/www.hns-cff.hr/Drago Sopta

Malo-pomalo, ali sigurnim koracima zahuktava se ‘rat’ između Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduka, odnosno udruge Naš Hajduk.

Ogorčeni stanjem u hrvatskom nogometu, predstavnici Našeg Hajduka u saborsku su proceduru uputili prijedlog novog Zakona o sportu te otpočeli medijsku ofenzivu na čelništvo krovne nogometne organizacije, tvrdeći kako djeluju ne samo u sukobu interesa, već i potpuno netransparentno, donoseći odluke unutar konkretnog uskog kruga ljudi kako bi se na taj način moglo jednostavno i lako pogodovati onima koji to žele.

Na oštre optužbe Našeg Hajduka HNS je reagirao dopisom Fifi i Uefi, tražeći zaštitu Jeroma Walckea i Giannija Infantina od “treće strane” koja se upliće u rad i odluke Hrvatskog nogometnog saveza. Neobično je jedino što slično nisu reagirali i Savezi drugih sportova, s obzirom na to da se radi o promjeni Zakona o sportu.

Glasnogovornik Fife za HR: “Potvrđujemo slanje dopisa”

“Mogu potvrditi da su glavni tajnici Fife i Uefe 6. ožujka poslali pismo predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza, u kojem ga podsjećaju da nacionalni Savezi svoje poslove moraju obavljati samostalno i bez utjecaja trećih strana. To je propisano člankom 13, stavkom 1 i člankom 17 Statuta Fife, te člankom 7, stavkom 2 Statuta Uefe. Za detaljne informacije preporučamo da se obratite i Hrvatskom nogometnom savezu”, kazao je za HR glasnogovornik Fife Thierry Weil.

Tim smo povodom kontaktirali i Sabor RH, odnosno pokušali doći do njegova predsjednika Josipa Leke, nakon čega nas je njegov osobni savjetnik preusmjerio na Odbor za obitelj, mladež i sport, tj. predsjednika Odbora Darka Milinovića.

Jedino što smo za sada uspjeli jest razgovarati s tajnicom Odbora Zorom Vukojom, koja nam je kazala kako prijedlog Promjena jest na dnevnom redu (što se, uostalom, jasno da iščitati i sa službenih stranica Sabora), no – suprotno onome što mediji pokušavaju neizravno progurati kao činjenično stanje – apsolutno je nejasno hoće li se o njemu uopće raspravljati i – kada.

Prema riječima gospođe Vukoje, Zakon u sabornicu može dospjeti i sutra te biti prihvaćen u roku od nekoliko dana, ali scenarij može biti i taj da se o njemu nikada niti – ne raspravlja.

Odgovor na nejasna i otvorena pitanja sukoba Hajduka i HNS-a te detalje oko još jednog neodržanog sastanka čelnika splitskoga kluba s vrhuškom nogometne vlade potražili smo i na adresi Hrvatskog nogometnog saveza.

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak na pitanje kako komentira navode da HNS-ovi čelnici grubo krše propise obnašajući dvojake dužnosti te samim time osobno utječu na miješanje politike u sport ogradio se, među inim, i nedavnim posjetom Sportske inspekcije.

“Hrvatski nogometni savez smatra kako ne krši propise, odnosno da je prema Zakonu o sportu to i dopušteno. Uostalom, Sportska je inspekcija bila u HNS-u, dobila svu dokumentaciju i sve informacije o dužnosnicima Saveza te nije pronašla nikakve nepravilnosti”, kazao je za Pacak za portal Hrvatska reprezentacija.

Veliku većinu javnosti zanima hoće li se, i kada, toliko prolongirani sastanak uopće održati i postoji li šansa da se Marinu Brbiću ipak dopusti sudjelovanje na istom? “O tome ne mogu spekulirati – Hrvatski nogometni savez uputio je i jučer još jedan poziv na sastanak, no još jednom smo i podsjetili kako je gospodinu Brbiću izrečena kazna zabrane rada u nogometu i da stoga ne može predstavljati Hajduk”, ponovio je jasan i kako se čini – nepromjenjiv stav Saveza po tom pitanju.

Diplomatski smo odgovor, pak, dobili na pitanje komentara “portugalskog slučaja” iz 2011. godine, kada je FIFA Savezu naredila da profesionalni klubovi u Skupštini moraju imati više zastupnika: “Statut Hrvatskog nogometnog saveza usklađen je sa svim propisima Fife te ga je upravo FIFA i potvrdila”, rekao je.

Premda smo iz krovne svjetske nogometne organizacije dobili potvrdu obraćanja od strane Davora Šukera, tj. HNS-a, ipak nismo uspjeli doći do dokumenata koji potvrđuju sadržaj dopisa, a kako bismo otklonili eventualne dileme Udruge Naš Hajduk, koja je nekoliko puta i javno izrazila sumnje u iskreno informiranje čelnih nogometnih organizacija.

“Hrvatski nogometni savez informirao je Fifu i Uefu isključivo o činjenicama. Tko smatra drukčije, slobodan je to provjeriti s Fifom i Uefom. Hrvatski nogometni savez ne polaže račune Udruzi Naš Hajduk već državnim instituacijama te svojim matičnim kućama. Nadalje, ne vidimo razlog za sumnju kad je sasvim jasno da nametanje odredbe Zakona, koja bi određivala unutarnje ustrojstvo jedne udruge očigledno oduzima pravo nacionalnim savezima (koji su udruge) da same kreiraju unutarnji ustroj, na što imaju pravo prema Zakonu o udrugama, i što, naravno, podržavaju FIFA i UEFA”, zaključio je Pacak za HR.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.