HNS želi smanjiti broj stranaca i obvezno uvesti B momčadi prvoligaša

HNS želi smanjiti broj stranaca i obvezno uvesti B momčadi prvoligaša

Ovo nije recept, ali su ideje. Ozbiljne ideje koje iziskuju potporu svih kojima je stalo...

Foto: commons.wikimedia.org/

Romeo Jozak je obišao sve županije i osobno se uvjerio u kakvom su stanju klubovi: “Nije tako loše, ali trendovi su opasni. Primjerice, čak 78 posto nogometnih škola ne radi po programu već je rad s djecom stihijski i pun improvizacija. Čak 80 posto reprezentativaca dolazi iz ruralnih i prigradskih područja što se kosi s ulaganjima u nogometna središta koja su vezana isključivo uz gradove.”

Podatak, koji nije zanemariv, uočen je u Slavoniji: “U Slavoniji se pet mjeseci ne igra nogomet jer nema travnjaka s umjetnom travom. Frapantan je podatak da u 3. HNL može biti osam stranaca u zapisniku od kojih pet mogu igrati. Tu prednjačimo u Europi i to moramo mijenjati!”

Jozak je u izvješću naveo da bi svaka županija trebala imati bar po jedan teren sa umjetnom travom i reflektorima te da se struka i treneri koji rade u mlađim kategorijama moraju zaštiti: “Nije normalno da NK Zagreb nije platio svoje trenere u školi osam mjeseci. Ti ljudi odlaze na spavanje s mišlju kako prehraniti obitelj, a ne da nogometno educiraju djecu. A tko im može zamjeriti?”

Projekt B momčadi u 3. HNL se pokazao uspješnim pa će HNS od sezone 2016./17. inzistirati da svaki prvoligaš ima B momčad u 3. ligi: “Vjerujem da ćemo do ljeta završiti projekt, ponuditi ga IO-u i sljedeće godine krenuti s implementacijom. Svi prihvaćaju argumente i vjerujem u konsenzus za dobrobit našeg nogometa.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.