Hoće li Hrvatska izgubiti još jednog iznadprosječno nadarenog plivača?

Hoće li Hrvatska izgubiti još jednog iznadprosječno nadarenog plivača?

SAD se 'opasno' zanima za mladog hrvatskog plivača Nikolu Obrovca..

Nikola Obrovac/Foto: Gettyimages

Mladog hrvatskog plivača Nikolu Obrovca Hrvatski je olimpijski odbor nedavno proglasio najvećom nadom hrvatskoga sporta, a sedamnaestogodišnjak se upravo iz Bakua vratio sa srebrnom medaljom, jedanaestom hrvatskom na prvim Europskim igrama.

Možda bi rezultat u dalekom Azerbajdžanu bio još i bolji da Obrovac nije imao neugodnu nesreću. “Bilo je to samo dan prije utrke na 50 metara – puknuo mi je mišić u ramenu”, otkrio je. “Prvo smo mislili da je istegnuće, ali pretrage su ipak pokazale da je situacija ozbiljnija. Zbog toga i nisam plivao 100 metara, kao ni štafetu.”

Svjestan je talentirani plivač i što je možebitni uzrok tomu. “Vjerojatno je do ozljede došlo nakon što sam trenirao kao luđak kako bih se vratio u formu za Baku jer sam tek mjesec dana ranije prebolio vodene kozice. Dogodile su mi se baš u najnezgodnijem trenutku.”

Mladić koji nastupa za zagrebački Medveščak došao je u fokus javnosti nakon zlata na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama mladih u kineskom Nanjingu, a zanimljiv je podatak kako je već s petnaest godina bio seniorski prvak države.

“Amerikanci su mi nudili razne stipendije za fakultet dok još ni srednju školu nisam upisao, no ovdje su mi i obitelj i prijatelji pa o promjeni zastave nisam ni ozbiljno razmišljao”, otkrio je.

Hrvatski plivački savez, kao i Olimpijski odbor, morali bi stoga napraviti sve kako Obrovca ne bi ‘prisvojili’ u tuđini. Osim u Zagrebu, Nikola naime trenira i kod svjetski priznatog stručnjaka Dirka Langea u Grazu te svjetskog rekordera i olimpijskog prvaka Camerona van der Burgha.

“Trenutačno sam potpuno fokusiran na oporavak, koji bi trebao trajati oko tri tjedna. Vjerujem da ću potpuno vratiti formu kako bih u kolovozu bio spreman za juniorsko SP u Singapuru. Jedan od ciljeva je i isplivati kvalifikacijsku normu za Olimpijske igre u Riju”, prenosi Večernji list.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.