Honduras – Švicarska: Posljednji okršaj u Manausu gdje Hitzfeldova družina želi ispraviti podbačaj iz 2010.

Honduras – Švicarska: Posljednji okršaj u Manausu gdje Hitzfeldova družina želi ispraviti podbačaj iz 2010.

Švicarcima je i prije četiri godine u zadnjem kolu skupine trebala pobjeda nad Hondurasom, ali završilo je 0:0

Blerim Džemaili zabija gol Francuskoj/Getty Images

S dva pogotka u završnici utakmice Švicarska je izbjega katastrofu protiv Francuske, premda ni konačnih 2:5 na semaforu nije izgledalo naročito umirujuće. Nakon uvodne pobjede nad Ekvadorom, Ottmar Hitzfeld ponovno se našao na početku i večeras za plasman u drugi krug mora ostvariti bolji rezultat nego Ekvador protiv Francuske.

Honduras za Švicarsku predstavlja neugodni déjà vu jer ih je upravo ova srednjoamerička reprezentacija prije četiri godine spriječila da prođu skupinu u kojoj su startali senzacionalnom pobjedom protiv kasnijeg svjetskog prvaka Španjolske. Švicarci su prije zadnjeg kola imali tri boda i trebala im je pobjeda za plasman u drugi krug, no završilo je 0:0. Od kadra koji bi danas trebao istrčati, tada su nastupili Benaglio, Lichtsteiner, Ínler i Shaqiri.

Posljednja utakmica koja se igra u Manausu počet će dva sata ranije nego prethodni dvoboji u prašumi, pa će i temperatura biti veća, no Hitzfelda to previše ne uznemiruje.

Statističke mrvice

* Švicarska je protiv Francuske primila jednak broj golova (5) kao u prethodnih devet utakmica na SP-ima zajedno

* Tri od četiri pogotka na ovom SP-u Švicarska je zabila u posljednjih deset minuta utakmice.

* Pogodak Carla Costlyja protiv Ekvadora je jedini gol koji je Honduras zabio u zadnjih 569 minuta na svjetskim prvenstvima.

– Dobro smo pripremljeni za vremenske uvjete koji nas čekaju. Zato smo rano došli u Brazil, da se stignemo prilagoditi. Sigurno neću mijenjati taktiku zbog klime – rekao je Hitzfeld.

Protiv Hondurasa neće nastupiti stoper Steve von Bergen, koji je u ružnom sudaru s Olivierom Giroudom u prošloj utakmici slomio kosti lijeve očne šupljine. To znači da bi obranu trebali držati bivši suigrači iz Arsenala Philippe Senderos i Johan Djorou. Nastupu se nada i Blerim Džemaili, strijelac pogotka protiv Francuske.

– Naravno da već razmišljamo o drugom krugu, ali prvo moramo napraviti malu domaću zadaću i pobijediti Honduras. Vidjeli smo da su velike momčadi koje su se oslanjale na individualce brzo eliminirane. Mala Švicarska si tako nešto ne može priuštiti, morat ćemo demonstrirati kolektivni napor – istaknuo je Džemaili.

Honduraškom izborniku Luisu Fernandu Suárezu, čiji će se igrači lakše prilagoditi na uvjete u Manausu, u momčad se nakon suspenzije vraća prva zvijezda Wilson Palacios. Šanse za prolaz su im minimalne jer bi trebali pobijediti Švicarsku s barem dva pogotka razlike, a i tada bi ovisili o rezultatu druge utakmice. Bez obzira na to, napadač Carlo Costly još uvijek vjeruje.

– Znate kako kažu, nada umire posljednja. Znamo da će nam protiv Švicaraca biti jako teško, ali vjerujemo da još uvijek sve može ispasti dobro. Pogodak protiv Ekvadora me neizmjerno usrećio jer je bio naš prvi na svjetskim prvenstvima nakon 32 godine. Ta kletva je pokopana, a sada želim odvesti Honduras u drugi krug – zaključio je Costly.

Kalkulacije

Honduras prolazi dalje ako:

– pobijedi Švicarsku, Francuska pobijedi Ekvador, a Honduras ostvari bolju gol-razliku (trenutno 1:5) od Ekvadora (3:3) i Švicarske (4:6)

Švicarska prolazi dalje ako:

– ostvari bolji rezultat protiv Hondurasa nego Ekvador protiv Francuske, budući da s jednakim rezultatom ispada zbog lošije gol-razlike

 

Honduras – Švicarska

Skupina E

Stadion: Arena da Amazônia, Manaus.

Sudac: Néstor Pitana (Argentina).

Početak: 22.00.

Prognoza: oblačno, 28° C.

 

Očekivani sastavi

Honduras (4-4-1-1): Valladares – Beckeles, Figueroa, Bernárdez, Izaguirre – B. García, Palacios, Garrido, Espinoza – Costly – Bengston.

Izbornik: Luis Fernando Suárez (54).

Švicarska (4-2-3-1): Benaglio – Lichtsteiner, Djorou, Senderos, Rodríguez – Džemaili, Ínler – Shaqiri, Xhaka, Mehmedi – Drmić.

Izbornik: Ottmar Hitzfeld (65).

 

Međusobni omjer

Honduras – Švicarska            0 1 0    0:0

Posljednja utakmica

Svjetsko prvenstvo, skupina, 25. lipnja 2010.

Honduras – Švicarska 0:0

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.