HR legende: Dragutin Šurbek, hrvatski Kinez

HR legende: Dragutin Šurbek, hrvatski Kinez

Šurbek je obilježio gotovo tri desetljeća europskog i svjetskog stolnog tenisa. Prvakom Europe postao je 1968. godine u francuskom Lyonu

Dragutin Šurbek

Dragutin Šurbek rođen je 8. Kolovoza 1946. godine u Zagrebu i jedan je od najdugovječnijih hrvatskih sportaša. Sa stolnim tenisom u dodiru je od 1961. godine kad je bio u Senti (Vojvodina) u eksperimentalnoj školi za vrijeme praznika gdje se školovao kod čuvenog Vilima Harangoza, a već 1964. godine postigao je svoj prvi veliki međunarodni uspjeh postavši prvakom Balkana.

Šurbek je obilježio gotovo tri desetljeća europskog i svjetskog stolnog tenisa. Prvakom Europe postao je 1968. godine u francuskom Lyonu i to u pojedinačnoj kategoriji, a koliko je dugo bio dominantan govori i podatak da je u paru s prerano preminulim Antonom Stipančićem 1984. u Moskvi osvojio također zlatnu medalju na Europskom prvenstvu.

Šurbek je bio uspješan i na Svjetskim prvenstvima. U Pjongjangu je 1979. godine u paru s Antonom Stipančićem osvojio zlato, uspjeh kojeg su ponovili i u Tokiju 1983. godine. U pojedinačnoj konkurenciji ima bronce sa prvenstva u Nagoyi 1971. godine, te u Sarajevu 1973. godine. Sa svojim klubom Vjesnik, koji je nosio ime nekad najkvalitetnijeg dnevnog lista u Hrvatskoj bio je višestruki prvak Europe.

Budući da je bio reprezentativac nije, takva su tada bila pravila, prije 30. godine smio ići igrati u inozemstvo. Kada je stekao uvjete otišao je igrati u Njemačku, budući da se od stolnog tenisa, usprkos tome što je bio vrhunski sportaš, nije moglo pristojno živjeti. Igrao je za jugoslavensku i nakon osamostaljenja i za hrvatsku reprezentaciju. I to sa vlastitim sinom u ekipi. Za Hrvatsku je u paru sa Zoranom Primorcem osvojio srebro na Mediteranskim igrama u Languedoc-Roussilonu 1994. godine.

Stolni tenis jedna je od najstarijih igara na svijetu, a izmislili su je Kinezi. Sudeći po tome Dragutin Šurbek najuspješniji je hrvatski Kinez. Danas je ugledni trener i obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.