HR legende: Kinesko srebro Filipa Udea za 110 godina gimnastike u Hrvata

HR legende: Kinesko srebro Filipa Udea za 110 godina gimnastike u Hrvata

Hrvatski gimnastički savez  (HGS) obilježio je 6. studenoga ove godine 110.godina postojanja. Preteča HGS-a bio je Savez hrvatskih sokolskih društva osnovan na Trsatu pred 11 desetljeća. Tom prigodom održana je svečanost na kojoj je glavni gost bio gimnastičar Filip Ude, koji je netom (11.listopada) osvojio srebrnu medalju na konju s hvataljkama na Svjetskom prvenstvu u kineskom  Nannkingu.

– Sad imam sva moguća srebra, olimpijsko, svjetsko i europsko. Mogu krenuti i početi skupljati  kolekciju  zlata”, rekao je Ude, koji ima srebro i sa Svjetskog kupa. To ga svrstava već sada u najuspješnijeg hrvatskog gimnastičara svih vremena.

Filip je počeo trenirati sportsku gimnastiku sa šest godina, i to sasvim slučajno. Njegov tadašnji trener Marijo Vukoja je išao po školama i tražio djecu za gimnastiku. Filip se prijavio i tu je počeo njegov gimnastički put. Kako u njegovom rodnom Međimurju nije bilo dvorane za trening, trenirao je u Bratislavi, ponekad u komadu od 120 dana. S 13 godina počeo ga je trenirati Igor Križimski, koji ga trenira i danas Nakon što je u Nedelišću izgrađena gimnastička dvorana, počeo je trenirati u njoj.

Rezultati njegova višegodišnjeg treninga, pokazali su se na najbolji način na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine  gdje je osvojio svoje prvo srebro. Godine 2008. Hrvatski olimpijski odbor proglašava ga najuspješnijim športašem Hrvatske, a iste godine  dobiva i najviše društveno priznanje na području športa, godišnju Državnu nagradu za šport “Franjo  Bučar”.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.