HR legende: Veliki Vladimir Beara – balerina sa čeličnim šakama

HR legende: Veliki Vladimir Beara – balerina sa čeličnim šakama

Lav Jašin je primajući priznanje za najboljeg europskog vratara izjavio: "Za mene je najbolji vratar Vladimir Beara"

Vladimir Beara

Vladimir Beara (Zelovo kod Muća, 26. kolovoza 1928. – Split, 11. kolovoza 2014.), najbolji je hrvatski vratar svih vremena. Igrao je za Hajduk s kojim je sudjelovao u osvajanju tri naslova prvaka. Kad je 1955. prešao u Crvenu zvezdu, to je bio skandal stoljeća o kojemu se godinama govorilo. Iz Splita ga nisu direktno odveli u Beograd već su ga petnaestak dana skrivali u Kninu, ali je ipak želio da bude pokopan u gradu pod Marjanom.

Sa Zvezdom je osvojio još četiri prvenstva i dva kupa. Karijeru je okončao u njemačkim klubovima Alemaniji i Viktoriji. U doba dok je aktivno igrao, bio je ponajbolji europski i svjetski vratar. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 60 utakmica među kojima su Svjetska prvenstva u Brazilu 1950., u Švicarskoj 1954. i Švedskoj 1958. Dobitnik je srebrne medalje na Olimpijadi 1952. godine u Helsinkiju: u finalu je obranio jedanaesterac Ferencu Puskásu!

Zvali su ga Veliki Vladimir, Balerina s čeličnim šakama i Čovjek od gume. Lav Jašin je primajući priznanje za najboljeg europskog vratara izjavio: “Za mene je najbolji vratar Vladimir Beara”. Kada je suparnička momčad izvodila slobodne udarce, nije dopuštao postavljanje živog zida. Budući da tada još nije bilo televizije, njegove su akrobacije prerasle u mit o kojem i danas pišu i govore svi poznavatelji nogometa.

Godine 1953. igrao je za FIFA-inu reprezentaciju u susretu Ostatak Europe-Engleska. Konačni rezultat utakmice koja se igrala na Wembleyu bio je 4:4, a Beara je branio jedno poluvrijeme i primio samo jedan gol; ostala tri primio je austrijski golman Zeman, piše hrvatska Wikipedia.

Uspjesi: Prvenstvo Jugoslavije u nogometu: 1950., 1952., 1955., (s Hajdukom); 1956., 1957., 1959., 1960., (s Crvenom zvezdom);  Jugokup: 1958. i 1959., (s Crvenom zvezdom). Sudjelovao je i na tri svjetska nogometna prvenstva: SP 1950. u Brazilu, 1954. u Švicarskoj i 1958. u Švedskoj.Osvajač je srebrnog odličja na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine.

U doba komunizma Beara je dobio vazda aktualni nadimak: Veliki Vladimir, a 1954. godine o njemu je spjevana i pjesma: „Na vratima Ero stoji,nikoga se on ne boji,Jak je, tresan, čil je i zdrav,branku čuva baš ka lav.Svaku loptu vješto hvata,da mu ne bi takla vrata,Pa na mistu, ili uvis,Istu hvata baš ka ris.A kad nisko ona nasrće,i na loptu se zatrće,Baca se ka mačka prava,bila zemlja ili trava. Zato ga i FIFA traži,pa ga čak sa LONDROM draži,Jer kad hoće da briljira,za golmana Eru bira.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.