HR legende: Zagrebački nogometni ban Zvone Boban

HR legende: Zagrebački nogometni ban Zvone Boban

Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za šport "Franjo Bučar" kao član reprezentacije 1998. i osobno 2002.

Zvonimir Boban/Getty Images

Zvonimir Boban (Imotski, 8. listopada 1968.), legendarni  je kapetan i igrač hrvatske nogometne reprezentacije. Igrao je u sredini terena, u dresu s brojem 10. Uz Roberta Prosinečkog i Aljošu Asanovića Boban je najbolji vezni igrač kojeg je Hrvatska ikad imala.

1987. godine nastupio je na U-20 Svjetskom prvenstvu u Čileu gdje osvaja zlato, a upravo je u finalu izveo posljednji jedanaesterac u seriji koji je odlučio pobjednika.  Pod vodstvom trenera svih trenera Miroslava Ćire Blaževića na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvaja brončanu medalju nakon što su vatreni pobijedili Nizozemsku 2.1.

Većinu klupske karijere proveo je u AC Milanu, s kojim je 1994. godine postao prvak UEFA-ine Lige prvaka, te je također osvojio 4 naslova prvaka Italije. Zbog svog iznimnog doprinosa u uspjesima AC Milana, proglašen je najboljim stranim igračem u povijesti kluba. Veliku popularnost i nogometnu veličinu Zvonimira Bobana, najbolje pokazuje veličanstveni, vjerojatno i najveći, oproštaj od nogometa 7. listopada 2002. na Maksimiru, kada je Boban okupio mnoge nogometne legende, a prepun stadion uzvikivao njegovo ime.

Poznat po “domoljubnom” skok-udarcu na jugo-milicajca, braneći Dinamova navijača od premlaćivanja, dok su u isto vrijeme navijači Crvene zvezde nekažnjeno divljali po stadionu na Maksimiru. Hrvatski radijski športski komentator Ivo Tomić ga je u svojim prijenosima nazivao “zagrebački nogometni ban Zvone Boban” (nakon što se koncem 1980-ih smjelo više govoriti o banu Jelačiću). Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za šport “Franjo Bučar” kao član reprezentacije 1998. i osobno 2002.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.