HR legende: Željko Matuš, najtrofejniji hrvatski nogometaš

HR legende: Željko Matuš, najtrofejniji hrvatski nogometaš

Najveći Matušev uspjeh je zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine,u jednoj od možda ponajboljih jugoslavenskih reprezentacija svih vremena

Željko Matuš/Foto www.croatia.ch

Ne treba mnogo igrati da bi se postigli zapaženi rezultati. Dovoljno je biti u pravom trenutku na pravom mjestu. I dati najbolje od sebe. A dr. Željko Matuš je u više navrata bio na pravim mjestima. Ovaj u pamćenju Hrvata vjerojatno nepoznati čovjek, najtrofejniji je hrvatski nogometaš svih vremena.

Matuš se rodio u Donjoj Stubici, 9. kolovoza 1935. godine.Karijeru je započeo u lokalnim klubovima, a 1954. godine dolazi u Zagreb na školovanje i prelazi u NK Dinamo, s kojim u idućih desetak godina, 428 nastupa i 150 pogodaka, osvaja državno prvenstvo 1958. i tri kupa (1960., 1963. i 1965.).

Najveći Matušev uspjeh je zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine,u jednoj od možda ponajboljih jugoslavenskih reprezentacija svih vremena. Iste godine je igrao u finalu prvog prvenstva Starog kontinenta u nogometu, u susretu u kojem je Jugoslavija s rezultatom 1:2 izgubila od SSSR-a.

Olimpijskom zlatu i europskom srebru iz 1960. godine, Željko Matuš je dodao i četvrto mjesto na Svjetskom prvestvu u Čileu, u utakmici koju smo izgubili od domaćina, što ga svrstava u najtrofejnijeg hrvatskog nogometaša svih vremena.

Zanimljivo je da je Matuš za A reprezentaciju odigrao samo 13 susreta i postigao 5 golova. Broj 13, pokazalo se, ne mora biti nesretan broj.  Zanimljivo je da je Matuš odigrao i jedini susret kojeg je hrvatska nogometna reprezentacija u vrijeme dok je još bila jedna od republika SFRJ. Protiv momčadi Indonezije bio je na Maksimiru strijelac jedinog pogotka u pobjedi  od  5:2.

Profesionalnu karijeru završava u Švicarskoj 1970. godine. Jedno je vrijeme bio trener, a potom ugledni doktor stomatologije, danas umirovljenik. Željko Matuš, gotovo potpuno nepoznat i zaboravljen, a po rezultatima najtrofejniji hrvatski nogometaš svih vremena.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.