Hrvatska gotovo pet puta skuplja od Islanda

Hrvatska gotovo pet puta skuplja od Islanda

Večeras od 20:45 u Reykjaviku se sastaju Island i Hrvatska u ključnoj utakmici kvalifikacija, a pobjeda bi Hrvatsku dovela jako blizu plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Ako usporedimo kadar kojeg posjeduje Ante Čačić, odnosno njegov kolega Heimir Hallgrimson, potpuno je jasno kako je Hrvatska višestruko skuplja momčad od Islanda.

Momčad Hrvatske vrijedi 248 milijuna eura, a treba uzeti u obzir kako ovo nije najjača moguća Hrvatska, budući da će ogled na Islandu preskočiti Ivan Rakitić, Šime Vrsaljko, Vedran Ćorluka, Marko Pjaca i Andrej Kramarić, koji su uobičajeno u kadru, dok je ozlijeđeni Danijel Subašić uključen u navedenu vrijednost naše ekipe.

U takvom sastavu, najskuplji pojedinci u Čačićevom kadru za Island su Luka Modrić i Ivan Perišić koji vrijede 40 odnosno 30 milijuna eura. Njih slijedi Mateo Kovačić (25M), a na 20 milijuna eura su procjenjeni Nikola Kalinić, Mario Mandžukić i Marcelo Brozović. Najjeftiniji igrač u kadru Hrvatske je rezervni golman Dominik Livaković koji vrijedi 1,20 milijuna eura.

S druge strane, Island vrijedi 52,65 milijuna eura, gotovo pet puta manje od Hrvatske, a očekivano najveću vrijednost doseže njihov najbolji igrač Gylfi Sigurdsson koji vrijedi 20 milijuna eura. Prvotimac Swansea iza kojeg je odlična sezona u Premiershipu uvjerljivo je najskuplji igrač Islanda, a nakon njega dolaze Alfred Finbogasson i Ragnar Sigurdsson (4,50M), te Birkir Bjarnasson koji je procijenjen na 3 milijuna eura. Najjeftiniji igrač Islanda je treći golman Jonsson koji vrijedi 200 tisuća eura.

Ipak, kada zanemarimo brojke i klubove u kojima igraju igrači s obje strane, ostaje činjenica kako Hrvatska svoju vrijednost mora pokazati na terenu, a pobjedom bi Vatreni dodatno pobjegli drugoplasiranom Islandu, te bi jednom nogom već izborili plasman na SP u Rusiju.

Rezultati by SofaScore

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.