Hrvatska jedra u završnici Svjetskog kupa!

Hrvatska jedra u završnici Svjetskog kupa!

Kljaković Gašpić i Stipanović jedrit će zadnjeg dana finala Svjetskog kupa u Abu Dhabiju u plovu za odličja, dok se Dolenc plasirao u polufinale. Dakle, sva CRO jedra koja ove godine nastupaju u Abu Dhabiju stekla su pravo nadmetanja i završnog dana...

Ivan Kljaković Gašpić/Getty Images

Rasplet situacije kakav smo u finalu Svjetskog kupa i očekivali zaista se dogodio, s obzirom na visoku razinu forme koju su naši natjecatelji pokazali i ove godine.

Sve manje od plasmana u plovove za odličja za Ivana Kljakovića Gašpića, Tončija Stipanovića i Martina Dolenca bio bi podbačaj. Istina, flota finaša je vrlo mala, ali kad je već zbog broja sudionika plov za odličja bio siguran onda je Ivan zadao sebi drugi cilj, a to je – što viši plasman.

Dan uoči kraja sasvim mu dobro ide. Nakon šest jedrenja je prvi, s četiri boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog Britanca Edwarda Wrighta. “Kao i prethodna dva dana, vjetar iz pustinje je izdržao dva plova. U prvom sam malo izgubio u stranici niz vjetar, Englez se odvojio tako da sam samo mogao kontrolirati ostatak flote. Drugi plov vjetar je bio slabiji, koncentrirao sam se Wrighta. Izmjenjivali smo se u vodstvu, turski kormilar nam je bio blizu. Nadomak cilj bio sam u čistom vodstvu, međutim dobio sam penal, morao odraditi kazneni okret i tako opet ušao drugi. Šteta što nisam kapitalizirao još malo prednosti u drugom plovu, uoči sutrašnjeg plova za odličja”, komentirao je Ivan.

Tonči Stipanović nalazi se nakon šest jedrenja za Laser na sedmom mjestu, deset ga bodova dijeli od postolja, međutim s obzirom da nije prvi do bronce, već tu ima dosta kormilara ispred njega koji također konkuriraju, s pokojim bodom manje, treba se dosta toga složiti da i ove godine uzme medalju u Abu Dhabiju.

“Laganiji vjetar danas… U prvom plovu sam malo predugo čekao na lijevoj strani, poslije nisam dobro odjedrio niz vjetar i nisam se više mogao izvući, bio sam 14. U drugom plovu sam se držao desno, imao sam jači vjetar od drugih i ušao drugi u cilj. Šteta, mogao sam se u ukupnom poretku ubaciti među prvu trojicu, ovako će sutra biti teško, ali ne i nedostižno doći do medalje”, razmišlja pak Tonči. Prvi je i dalje Australac Tom Burton.

Pozivna disciplina daske sa zmajem ima drukčiji format natjecanja. 12 natjecatelja ulazi u polufinale, dvije skupine po šest, iz kojih onda po trojica idu u finale. Martin Dolenc je nakon deset jedrenja osmi, prije prosvjeda. Kiteri su danas odradili čak šest plovova.

“Prenosimo u polufinale četiri boda, u polufinalu su dva plova i u svojoj skupini moram biti treći da bi ušao u finale, u kojem se jedri jedan plov. Sve je otvoreno i sve je moguće”, zadovoljan je naš mladi daskaš.

Sutra je, dakle, zadnji dan finala Svjetskog kupa. Jedno postolje je prilično sigurno, vidjet ćemo hoće li biti još koje.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.