Hrvatska na krovu Europe: Film o zlatnim odbojkašicama u četvrtak se prikazuje u Dražicama

Hrvatska na krovu Europe: Film o zlatnim odbojkašicama u četvrtak se prikazuje u Dražicama

- Od male želje da sačuvamo najvažnije trenutke na DVD-u rodila se ideja o filmu koju smo na kraju i uspjeli realizirati, rekao je Nino Matjačić, izbornik zlatne generacije

U četvrtak 20. studenog s početkom od 18 sati u u Domu u Dražicama bit će prikazan dokumentarni film “Hrvatska na krovu Europe”. Ulaz je besplatan, a film će biti prikazan pod pokroviteljstvom Općine Jelenje te Odbojkaškog saveza Primorsko-goranske županije.

Dokumentarni film “Hrvatska na krovu Europe” vratit će publiku u 2003. godinu i ispričati priču o veličanstvenom uspjehu hrvatske ženske reprezentativne odbojke, zlatu kadetkinja osvojenom na Europskom prvenstvu u Zagrebu. Autor filma je Nino Matjačić, bivši odbojkaš i trener, koji je ujedno i vodio kadetkinje na putu do zlata.

Prvenstvo je održano u Zagrebu od 22. do 27. travnja 2003. godine, hrvatske kadetkinje u finalu su pobijedile Italiju 3:0 (25:13, 25:14, 25:18), a zlato su osvojile: Senna Ušić, Marina Škender, Ana Starčević, Ivana Miloš, Hana Čutura, Diana Reščić, Lucija Cigić, Marija Pehar, Ivana Kamenjarin, Antonija Kaleb, Martina Račić, Dina Bečić i Anita Solomun. Mnoge od njih napravile su i više nego respektabilne međunarodne karijere.

– Od male želje da sačuvamo najvažnije trenutke na DVD-u rodila se ideja o filmu koju smo na kraju i uspjeli realizirati. Vjerujem da smo ovim filmom postigli dva cilja, otrgnuli smo zaboravu te slavne trenutke hrvatske odbojke i prenijeli poruku svim mladim sportašicama i sportašima u Hrvatskoj da se, unatoč minimalnim sredstvima, radom, željom i htijenjem mogu postići veličanstveni rezultati, rekao je Nino Matjačić, autor filma i izbornik reprezentacije.

Posebni gosti na promociji bit će Zdeslav Barač, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, Lucija Cigić, odbojkašica koja je sudjelovala u osvajanju europskog zlata, Samir Barać, proslavljeni riječki vaterpolist.

Općina Jelenje dom je odbojkašica “Rječine”, koje su od hrvatske samostalnosti dale čak četiri reprezentativke. Za Hrvatsku su barem jednu utakmicu odigrale Amela Curać, Silvija Ban, Iva Velenik i Nikolina Kovačić. Odbojkašice Rječine na najbolji način dokazuju da se i uz minimalne uvjete mogu dohvatiti zvijezde.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.