Hrvatska polako upoznaje čari Samba, u Osijeku osnovana prva akademija

Hrvatska polako upoznaje čari Samba, u Osijeku osnovana prva akademija

U sklopu Akademije Sambo, jedine takve vrste u Hrvatskoj, danas u Slavoniji djeluju tri kluba, od kojih je glavno sjedište u novoosnovanom Sambo klubu Belišće

Ljubitelji borilačkih sportova Slavonije i Baranje prošle su godine dobili priliku otkriti i trenirati novu borilačku vještinu, poznatu kao Sambo, a Sambo Akademija je osnovana u Osijeku. U sklopu Akademije, jedine takve vrste u Hrvatskoj, danas u Slavoniji djeluju tri kluba, od kojih je glavno sjedište u novoosnovanom Sambo klubu Belišće. Sambo (kratica od ruskog SAMozaštita Bez Oružja) borilačka je vještina koja se počela razvijati po moskovskim sportskim centrima od 20-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća. Sovjeti su u toj vještini željeli ujediniti tradicionalne borilačke vještine i vojne „prsa o prsa“ sustave sa znanostima poput biomehanike i sportske psihologije.

Danas jedan od najuspješnijih ruskih izvoznih proizvoda, Sambo postaje sve popularniji u cijelom svijetu, a Fedor Emilianenko, po mnogima najveći i najkompletniji borac kojeg je svijet mješovitih borilačkih vještina ikada vidio, najpoznatiji je ambasador ove borilačke vještine. On se svake godine uredno pojavljuje na svjetskim i državnim natjecanjima u tzv. bojevom sambu, svojoj matičnoj vještini. Sam Emilianenko ovako je to objasnio: ”Sambo je ruski sport, u našoj zemlji svi znaju za njega. Omiljen je i među klincima i među odraslima. Osobno, treniram ga od djetinjstva i do današnjeg dana ostao je mojim najdražim sportom.” Upravo zbog Emilianenkove sportske i ljudske karizme, ali i zbog niza sambista s područja bivšeg SSSR-a koji su u ultimate fightu postigli vrhunske rezultate (Arlovski, Kharitonov, Taktarov, Aleksandr Jemjeljanenko…), sambo postaje sve zanimljivija vještina među poklonicima širom planete.

Prema riječima predsjednika kluba Christiana Uskokovića, iako je osnovan tek nedavno, Sambo klub Belišće broji tridesetak  članova koji se spremaju za predstojeća natjecanja;  sredinom svibnja, trojac u sastavu Marko Torić (iz Sambo kluba Osijek), Josip Ivanišić i Christian Uskoković iz Sambo kluba Belišće, odlazi na Europsko prvenstvo u Sambu i Combat sambu u Bukurešt.

Važno je napomenuti da kroz Sambo Akademiju radi pet licenciranih trenera od kojih 3 za Sambo i Combat sambo, profesionalni trener boksa i licencirani trener Kick Boxa, a članica je Sambo Saveza Hrvatske i Međunarodnog Sambo Saveza (FIAS).

Sambo klub Belišće, kao i onaj u Osijeku, sastoji se od dva dijela, sportskog samba i combat samba. Sportski sambo je borilačka vještina koja nema udaraca i s tim dijelom će se motivirati djecu i mlade da bi se priključili. Sportski sambo potiče samopouzdanje kod mladih, razvija motoriku, potiče natjecateljski duh, druženje s ostalim vršnjacima, razvija toleranciju i uči upornosti mlade koja se može primijeniti na sve aspekte života.  Combat sambo je kompleksniji dio, osim hrvačkih tehnika, bacanja i poluga postoje i udarački elementi. U combat sambo će se moći priključiti mladi od 16 godina uz pristanak roditelja.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.