HRVATSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA NA SVJETSKIM PRVENSTVIMA

HRVATSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA NA SVJETSKIM PRVENSTVIMA

Postignuća rukometne reprezentacije na dosadašnjim natjecanjima iz kojih izdvajamo Svjetsko prvenstvo 2003. u Portugalu i zlatnu medalju oko vrata....

Foto: www.croatia.org

Hrvatska rukometna reprezentacija svoj put na Svjetskim prvenstvima započela je davne 1995. godine na Islandu kada su u finalu izgubili od Francuske rezultatom 23:19 i osvojili prvu srebrnu medalju. Nakon toga uslijedile su godine u kojima Hrvatska nije stizala do nekih značajnih rezultata, počevši od 1997. na Svjetskom prvenstvu u Japanu kada je osvojila 13. mjesto, zatim 1999. u Egiptu 10. mjesto te 2001. u Francuskoj 9. mjesto. Crni niz prekinula je zlatna medalja 2003. godine u Portugalu.

Svjetsko prvenstvo Portugal 2003.

Svjetsko prvenstvo Portugal 2003.

Tadašnji izbornik Lino Červar s pomlađenom generacijom Balić, Džomba, Lacković i ekipa osvojio je prvu zlatnu medalju. Od početka prvenstva i nakon prve izgubljene utakmice protiv Argentine kritičari mu nisu išli baš na ruku. Komentirali su loše vođenje momčadi, propuštene prilike i lošu obranu hrvatske reprezentacije te se predviđao  loš kraj za reprezentativce.

Hrvati se ipak nisu predavali, te preko  Saudijske Arabije, Rusije, Francuske i Mađarske došli u sljedeće kolo natjecanja gdje su pobjedom protiv Egipta i Danske dospjeli u polufinale.  Sad već s odličnom 3-2-1 obranom i super razigranim igračima u polufinalu pobijedili su Španjolsku nakon dva produžetka rezultatom 39:37 i tako dobili priliku susrest se s Nijemcima u finalu. Uvjerljiva tri gola prednosti u finalu Svjetskog prvenstva i rezultat 34:31 pokazala su kvalitetu hrvatske reprezentacije dostojne za povijesni naslov svjetskog prvaka.

Tijekom ovog prvenstva svijet je upoznao odlične hrvatske igrače počevši od Mirze Džombe koji je bio naš najbolji igrač u finalu te zasluženo izabran u sedmorku Svjetskog prvenstva. Svijet je upoznao i Mozarta rukometa Balića, odličnog vratara Šolu, Blaženka Lackovića koji je oduševljavao svojim nebeskim skokovima , Metličića na poziciji srednjeg vanjskog, Sulića na crti i naravno našu odličnu obranu Špoljarića i Dominikovića. Tu su dakako i ostali igrači Kaleb, Jović, Kelentrić, Goluža, Matošević, Šprem, Valčić, Vori i Zrnić koji su dali svoje doprinose za pobjede reprezentacije.

rukometslavi5v

Nakon uspješne 2003. godine na rasporedu je bilo Svjetsko prvenstvo u Tunisu 2005. godine gdje  Hrvatska u finalu protiv Španjolske gubi rezultatom 40:34 i osvoja srebro. Uslijedilo je prvenstvo u Njemačkoj 2007. gdje je Hrvatima izmaknulo postolje i zauzeli peto mjesto. Domaćin sljedećeg Svjetskog prvenstva bila je upravo Hrvatska 2009. godine. Hrvatska reprezentacija uz odličnu publiku koja ju je pratila sve do finala izgubila je protiv starih znanaca Francuza 24:19 i tako pospremila još jedno srebro u svoju vitrinu. Na prvenstvu u Švedskoj 2011.  Hrvati su se plasirali na peto mjesto, a dvije godine kasnije 2013. u Španjolskoj osvojili brončanu medalju pobijedivši reprezentaciju Slovenije 31:26. Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. donijelo je tek šesto mjesto.

Svjetsko prvenstvo 2009. u Hrvatskoj, Arena Zagreb

Svjetsko prvenstvo 2009. u Hrvatskoj, Arena Zagreb

U razdoblju od 11. do 29. siječnja ove godine na rasporedu je prvenstvo u Francuskoj gdje ćemo vidjeti kakav će plasman ostvariti hrvatski reprezentativci kojima želimo puno sreće i ponovni uspjeh kao te zlatne 2003. godine u Portugalu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.