Hrvatski atletičari s invaliditetom vratili se sa Svjetskog prvenstva u Londonu

Hrvatski atletičari s invaliditetom vratili se sa Svjetskog prvenstva u Londonu

Atletska reprezentacija osoba s invaliditetom, koja je od 14. do 23. srpnja, nastupila na Svjetskom prvenstvu u Londonu danas je svečano dočekana na prigodnoj tiskovnoj konferenciji za medije. Mikela Ristoski osvojila je u dalju zlato, a Zoran Talić srebro, dok su u disku svojih kategorija tjelesnog oštećenja srebra osvojili Miroslav Petković te Ivan Katanušić i Velimir Šandor.

Izbornik reprezentacije Damjan Sedić, kojemu je natjecanje u Londonu, bio debi istaknuo je svoje zadovoljstvo što su svih 13 atletičara bili na visokom nivou postavljajući svoje osobne rekorde što je to bio i rezultat osvajanja pet medalja. Da je bilo malo sportske sreće mogao se taj broj i povećati, jer je Matiji Sloupu u kategoriji niskim rastom u kugli bronca izmakla za samo jedan centimetar, a srebro za pet centimetara. Sretni smo s ovakvim nastupom i vjerujem da ćemo već na Europskom prvenstvu u Berlinu sljedeće godine ostvariti još bolje rezultate, izjavio je Damjan Sedić.

Mikela Ristoski, koja je paraolimpijskom zlatu iz Rija, dodala i svjetsko zlato iz Londona nije krila svoje zadovoljstvo istaknuvši da će ovaj rezultat još više dati motiva da novu sezonu, za koje pripreme otpočinje, već u rujnu nivo svojih skokova u još više podigne, naglasila je Ristoski.

Ivan Katanušić posebno se zahvalio Gradu Zagrebu koji mu je omogućio da dobije novu sportsku protezu bez koje zasigurno ne bi ostvario, nakon čitavog niza povreda i operacija, da uspije osvojiti svjetsku broncu. Katanušić smatra da je to samo prvi korak do Tokija gdje bi pokušao za tri godine doći do paraolimpijskog odličja.
Miroslav Petković istaknuo je fenomenalnu atmosferu na Londonskom olimpijskom stadionu koja ga je nosila do srebra unatoč hladnoći, kiši i dugom trajanju natjecanja.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i novo izabrani predsjednik Europskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić istaknuo je da hrvatski paraolimpijci uživaju visoki ugled u svjetskom paraolimpijskom pokretu. Posebno naglasivši da je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora sir Filip Creven posthumno odlikovao predsjedničkom zlatnom značkom našu Milku Milinković za sve što je ona učinila nastupanjem na čak deset paraolimpijskih igara i osvajanjem osam paraolimpijskih medalja. Ovakvo priznanje Predsjednik IPC samo jednom godišnje nagrađuje onog sportaša koji je dao naročito velik doprinos razvoju paraolimpijskog pokreta u svijetu istaknuo je Kovačić čestitajući hrvatskoj atletskoj reprezentaciji, osvajačima medalja te izborniku Damjanu Sediću.

U Londonu je nastupilo više od tisuću atletičara iz gotovo stotinu u zemalja, a o njihovim rezultatima izvještavalo je osamsto medija.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.