Hrvatski atletski savez pred stečajem!

Hrvatski atletski savez pred stečajem!

Hrvatski sport pred novim skandalom...

Foto: commons.wikimedia.org

Na sjednici Skupštine objavljeno je kako je Hrvatski atletski savez dužan 898 tisuća kuna i vrlo je realno da će morati proglasiti stečaj. Čini se da Sandra Perković nije bez razloga početkom sezone upozoravala javnost kako se srami odlaziti na pripreme u Medulin jer smještaj nije plaćen više od godinu dana: “Hrvatski atletski savez me ne podržava. Ne mogu se natjecati s najboljima na svijetu jer one imaju vrhunske uvjete, dok se mene nisu plaćene ni prošlogodišnje pripreme u Medulinu. Savez nije osigurao niti jednog sponzora, a ima pet ili šest vrhunskih natjecatelja koji se bore za medalje. Organizacijski smo na razini kad su naši atletičari išli na natjecanja s pozivnicom. Trebamo ići naprijed, a ne natrag.”

Zaista je nevjerojatno da Savez koji ima Blanku Vlašić, Sandru Perković i Anu Šimić ne može osigurati financijsku stabilnost. Upitno je hoće li naši natjecatelji ove sezone moći putovati na natjecanja. Na Svjetskom prvenstvu mlađih juniora i juniorki hrvatska bi trebala imati devet natjecatelja, dok se na Europsko prvenstvo juniora i juniorki plasiralo deset atletičara. Na Europskom prvenstvu do 23 godine trebalo bi biti 12 Hrvata. Novo vodstvo HAS-a tvrdi da neće biti problema i da će svi sudjelovati na natjecanjima.

Predsjednik Ivan Veštić i Izvršni odbor dobili su financijski izvještaj i izvještaj neovisnog revizora. Tako je utvrđeno da su prekršeni Zakon o javnoj nabavi i Zakon o poslovanju neprofitnih organizacija. Nije se provodio popis imovine, nisu se obračunavali isplaćeni predujmovi, a na dokumentima o financijama stoji popis osobe koja uopće nema funkciju u Savezu. Također su se ugovori o sponzorstvu obračunavali bez PDV-a. Nadzorni odbor je objavio zaključak da je Savez u dugovima zbog neodgovornog vođenja tijekom prošle godine, a novo vodstvo je odmah za dugove optužilo bivšeg direktora Sinišu Ergotića i bivšeg dopredsjednika Luciana Sušnja.

Zatražena je kriminalistička istraga protiv bivših čelnika zbog protuzakonitih radnji i nepostupanja po Zakonu, te potencijalnog protupravnog stjecanja materijalne koristi. Krajem svibnja je predsjednik Nadzornog odbora Marijan Gredelj podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv bivših čelnika Saveza. Na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Gredelj je usmeno podnio izvještaj. Donijet je zaključak da će HAS pismeno obavijestiti Hrvatski olimpijski odbor i nadležno Ministarstvo o nepravilnostima u poslovanju u 2014. godini.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.