Hrvatski jedriličari spremni za početak Svjetskog kupa u Abu Dhabiju

Hrvatski jedriličari spremni za početak Svjetskog kupa u Abu Dhabiju

Devetero hrvatskih jedriličara bez poteškoća je doputovalo u Abi Dhabi, odradilo trening, malo ispitalo okoliš i prvi dojmovi su više nego dobri

Devetero hrvatskih jedriličara u Abu Dhabiju spremno je, nastupaju u floti od oko 300 probranih natjecatelja koji su stekli pravo nastupa u finalu Svjetskog kupa, u njegovom prvom izdanju u novom formatu SK. Prvi start je sutra.

Abu Dhabi očekivano se zasad pokazao kao dobar domaćin finala Svjetskog kupa. Čeka se, naravno, trenutak starta, jer tek kad se i more pokaže, kad se vidi orgamizacija regate u onom najvažnijem, natjecateljskom dijelu, tek onda će se moći reći da je Abu Dhabi položio sve ispite. Svjetski jedriličarski savez potpisao je ugovor na šest godina s domaćinima, tako da će ovo mjesto postati redovita postaja svjetskog jedrenja.

Devetero hrvatskih jedriličara bez poteškoća je doputovalo u Abi Dhabi, odradilo trening, malo ispitalo okoliš i prvi dojmovi su više nego dobri. Ivan Kljaković Gašpić, Tina Mihelić, Šime Fantela i Igor Marenić, Tonči Stipanović, Filip Jurišić, Pavle Kostov i Petar Cupać, Martin Dolenc redom kažu: Jedva čekamo start!

Svjetski doprvaci Šime Fantela i Igor Marenić pokušat će još jednom ono što se cijeloj floti dvojaca pokazalo kao nemoguća misija već pet godina – pobijediti na nekom velikom natjecanju Australca Mathewa Belchera, sad u kombinaciji s flokistom Willom Ryanom. Pet godina zaredom Belcher je osvojio naslov svjetskog prvaka klase 470. Posljednji kojima je to uspijelo prije Australaca su 2009. bili upravo Šime i Igor.

– Evo nas u vrućem Abu Dhabiu. Finale Svjetskog kupa je malo drugačija regata, jedre samo posade koje su dobile pozivnicu zahvaljujući svojim dobrim rezultatima tijekom sezone. Bit će zanimljivo jedriti u maloj floti, na iznajmljenom brodu. Organizatori se dosta trude, nije još sve spremno, ali dobro nam je, komentirao je Igor Marenić.

Laseraši Tonči Stipanović i Filip Jurišić sudjelovali su u promotivnom jedrenju nazvanom „Sail with heroes“.

– Bili smo na moru, sve je dobro, jedva čekamo start regate koja će biti na visokoj razini. Mali broj brodova donijet će zanimljivo natjecanje, nadam se dobrom jedrenju, a time i dobrom rezultatu. Nisam bio zadovoljan na Svjetskom prvenstvu u Santanderu i želim u Abu Dhabiu zaključiti sezonu na pravi način, kazao je Tonči Stipanović.

Jurišić se malo žalio na virozu, ali to je srećom iza njega.

– Čeka nas uzbudljiva regata, viroza je prošla, zadovoljan sam da sam tu – širokog smiješka kaže Jurišić.

Željni dokazivanja su i Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u.

– Put je bio dosta naporan, ali s obzirom da vremenska razlika nije velika, tri sata, brzo smo došli k sebi, iako smo se morali nabrzinu priviknuti na 30 stupnjeva, puno vlage i paprene cijene haha! Vjetra ima, nadamo se da će tako i ostati, rekao je Kostov.

Najmlađi član hrvatskog izaslanstva, a najvjerojatnije i najmlađi sudionik cijelog finala je 14-godišnji Martin Dolenc, koji nastupa u pozivnoj disciplini, dasci sa zmajem.

– Uvjeti na moru su slični kao u Kataru gdje smo proveli prvi dio studenog. Isprobao sam novu dasku, osjećam se odlično i jedva čekaj početak regate, komentirao je Martin.

Prvi start zakazan je u četvrtak od 12 sati po lokalnom vremenu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.