Hrvatski klubovi traže hitan sastanak u Fibi

Hrvatski klubovi traže hitan sastanak u Fibi

Hoće li ABA liga na kraju ipak morati u ring baciti bijeli ručnik?

Foto: Gettyimages

Hrvatski košarkaški savez neće podržati igranje hrvatskih klubova u ABA ligi, odlučeno je na sjednici Upravog odbora HKS-a.

Hrvatski košarkaški dužnosnici primorani su reagirati budući da Svjetska košarkaška organizacija (FIBA) i Euroliga i dalje vode ‘rat’ upravo preko pleća Jadranske lige, a FIBA je već otišla toliko daleko da je reprezentacijama zaprijetila izbacivanjem s Eurobasketa te čak i oduzimanjem njegove organizacije.

Upravo je potonje bilo glavni povod sastanku čelnika tri hrvatska kluba Cedevete, Cibone i Zadra te HKS-a i raspravu o gorućem problemu. FIBA Europa i dalje ne priznaje regionalnu košarkašku ligu zbog sporne vlasničke strukture, a Savezi su nedavno dobili pisamce u kojemu se prijeti suspenzijom i izbacivanjem iz natjecanja ako klubovi definitivno ne odustanu od ABA lige.

Cedevitin direktor Krešo Novosel istaknuo je sljedeće: “Zatražili smo od nacionalnog Saveza da od Fibe traži hitan sastanak na kojemu bi najjačim regionalnim klubovima bilo objašenjeno koje će to klupsko natjecanje u Europi igrati ako ne igraju ABA ligu. Koja su to natjecanja oni organizirali? Strahujem da neće biti nikakve regionalne lige što je pogubno za sve klubove kako s igračke, tako i sponzorske strane.”

Na to se nadovezao i glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić: “Regionalna liga postoji već 15 ili 16 sezona i za sada polučuje odlične rezultate. Svi klubovi koji u njoj sudjeluju složni su da je na ovim prostorima jednostavno neophodna i dobra za razvoj košarke, zbog čega želimo tu priču i nastaviti.”

Na sjednici je, između ostaloga, usvojen i financijski plan za 2015. godinu, usvojene su izmjene i dopune Statuta i Poslovnika o radu Sabora HKS-a te su imenovani novi treneri muške juniorske reprezentacije (Slavena Rimca zamijenio je Darko Kunce) te ženske kadetske reprezentacije (Tomislav Perković umjesto Damira Rajkovića).

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.