HNS odustao od kandidature za EURO 2020. godine

HNS odustao od kandidature za EURO 2020. godine

Hrvatski nogometni savez nije mogao zadovoljiti prvi zakonski i UEFA-in uvjet - dobivanje suglasnosti i garancije Vlade Republike Hrvatske

Hrvatska nogometna reprezentacija/Getty Images

Hrvatski nogometni savez obavijestio je u petak UEFA-u da neće predati kandidaturu za domaćinstvo Eura 2020. Petak 25. travnja posljednji je rok za predaju finalnih kandidatura za Euro 2020. godine koji će se održati u 13 gradova diljem Europe.

Takva ideja čelnika UEFA-e oživjela je želju Hrvatskog nogometnog saveza da Hrvatska bude domaćin tog nogometnog spektakla. HNS je od samog početka poštivao sve rokove prijavljujući za domaćinstvo dva grada, Zagreb i Split, te je gradovima pravovremeno proslijedio i svu dobivenu dokumentaciju od strane UEFA-e.

Usprkos potpori oba potencijalna grada domaćina, Zagreba i Splita, koji su pokazali želju i volju učiniti što je potrebno za dobivanje domaćinstva, na čemu im se zahvaljujemo, Hrvatski nogometni savez nije mogao zadovoljiti prvi zakonski i UEFA-in uvjet – dobivanje suglasnosti i garancije Vlade Republike Hrvatske.

Nažalost, Vlada Republike Hrvatske nije odgovorila na službeni dopis Hrvatskog nogometnog saveza u vezi kandidature za Euro 2020. Takvom odlukom Vlade RH nije ispunjen zakonski preduvjet ulaženja u utrku za domaćinstvom Europskog prvenstva jer Zakon o sportu propisuje kako je za organizaciju takvog događaja nužna suglasnost Vlade RH. Istodobno, to je i osnovni UEFA-in uvjet kako bi kandidatura bila prihvaćena.

Hrvatski nogometni savez, stoga, sa žaljenjem odustaje od kandidature za Euro 2020. jer smo i dalje mišljenja kako bi domaćinstvo takvog natjecanja bila fantastična prilika za promociju Hrvatske i grada domaćina, razvoj sportske kulture i infrastrukture te ekonomski poticaj cijeloj zemlji.

Bez obzira na to, veselimo se Prvenstvu koje će uistinu biti “EURO za Europu” i duboko vjerujemo da će hrvatska nogometna reprezentacija biti jedan od sudionika tog festivala nogometa.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.