Hrvatski paraolimpijski odbor proslavio 50 godina postojanja u Centru Zamet

Hrvatski paraolimpijski odbor proslavio 50 godina postojanja u Centru Zamet

Najsvečaniji trenutak je bilo kada su dodijeljna priznanja osvajačima medalja na Olimpijskim igrama

Svečanom akademijom u Centru zamet u petak je obilježeno 50. godina Hrvatskog paraolimpizma. Bila je to  svečanost s puno emocija za sve koje su prisustvovali, a koji su na neki način ugradili dio sebe u rad  Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Centar Zamet bilo je idealno mjesto budući da se Rijeci tepa da je kolijevka paraolimpizma. Najsvečaniji trenutak je bilo kada su dodijeljna priznanja osvajačima medalja na Olimpijskim igrama, a oni su:  Milka Milinković, Roko Mikelin Opara, Mihovil Španja, Ante Pehar, Jelena Vuković, Darko Kralj, Branimir Budetić, Ivica Lazić, Špiro Zrilić, Marinko Vidajić, Adam Kablar, Antonija  Balek, Milan Košić, Zoran Talić i Mikela Ristoski.

Priznanja
Priznanja su dobili institucije partneri Hrvatskog paraolimpijskog odbora, stručni djelatnici za stručno  unapređenje sporta osoba s invaliditetom, bivši predsjednici HPO-a i ostale osobe za izniman doprinos razvoju sporta osoba s invaliditetom u RH. Priznanja za suradnju dobili su Paraolimpijski savez Austrije, Crne Gore, Grčke, Slovačke, Srbije i Slovenije, te sponzori i donatori.

– Kada sam prije 20-ak godina prvi put nastupao za hrvatsku reprezentaciju bio sam uzbuđen. No, taj je osjećaj nadvladala energija koju sam zatekao na terenu, a koju su širili sportaši s invaliditetom. Riječi poput hrabrosti i odlučnosti nisu samo floskule, već ih šire svakoga dana. Tada sam odlučio da ću se uključiti u rad HPO-a i omogućiti da se svaka osoba s invaliditetom može baviti sportom. Iza nas je 50 godina borbe za jednaka prava, šaljemo poruku da je sport jedan od najvažnijih koraka osoba s invaliditetom, daje optimizam i smisao vlastite vrijednosti i sposobnosti, prije svega u vlastitim očima, ali i u očima čitavog društva. Budite i dalje uz nas i gradite bolje društvo. Naši vas sportaši neće iznevjeriti. Oni su primjer i to će uvijek i biti, rekao je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Nagrade i priznanja su primili i treneri osvajača paraolimpijskih odličja.  Prisutnima su se obratili i Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije, Tomislav Paškvalin, pomoćnik ministar znanosti, obrazovanja i športa (MZOS), Mario Habek, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, Vesna Škulić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, te Sir Philip Craven, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC).

– Prije 42 godine Milka Milinković i Ivica Pribanić jedini su iz Hrvatske sudjelovali na Paraolimpijskim igrama u Heidelbergu, što je najbolja potvrda da bavljenje sportom osoba s invaliditetom u Rijeci ima dugu tradiciju. Rijeka potiče bavljenje sportom, što se vidi po rezultatima naših sportaša, među kojima svakako treba spomenuti i Miroslava Matića, Vjekoslava Gregorovića i Rudolfa Petrovića. Možemo se pohvaliti i činjenicom da smo na Olimpijskim igrama gluhih 1953. godine u Bruxellesu imali svoje predstavnike, ukupno imamo 36 gluhih olimpijaca, čime smo na prvome mjestu gradova u Hrvatskoj. Ovi divni sportaši su uporni ljudi, puni energije i životne volje. Njihova hrabrost, ne posustajanje pred svakodnevnim poteškoćama na koje nailaze, sjajni rezultati koje ostvaruju uz znatno više truda i odricanja od sportaša bez invaliditeta ne ostavljaju nas ravnodušnima. Naprotiv, trebaju nam svima biti primjer i životna motivacija u nastojanjima da živimo zdravim životom i bavimo se sportom, poručio je između ostalog gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Posebno priznanje primio je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), Sir Philip Craven,

– Hvala mojem prijatelju Ratku što me pozvao na proslavu važnog trenutka za Hrvatski paraolimpijski odbor,  koji može biti itekako ponosan na svoja dostignuća u ovih 50 godina. Tu je i moja prijateljica Milka Milinković, koju sam upoznao 1969. godine dok je igrala košarku za mušku reprezentaciju Jugoslavije. Kao i Mihovil Španja, koji je osvojio najviše medalja, trebao je doći i Ivan Ivančić, čija me smrt duboko rastužila. Zadatak sviju nas je povećati broj osoba s invaliditetom koji se bave sportom, na taj ćemo način  osigurati da Paraolimpijske igre u Riju 2016. godine te one koje slijede nastave plijeniti pažnju cijelog svijeta, rekao je Philip Craven.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.