Hrvatski političar u EU parlamentu: “Fifa je vrh ledene sante, korupcije ima i u Hrvatskoj”

Hrvatski političar u EU parlamentu: “Fifa je vrh ledene sante, korupcije ima i u Hrvatskoj”

Hrvatski europarlamentarac govorio je o korupciji u Fifi i pozvao na djelovanje protiv rastućeg kriminala na svim razinama natjecanja...

Foto: commons.wikimedia.org - Christopher Bruno

U Europskom parlamentu održana je plenarna sjednica vezana za korupcijski skandal u Fifi, a tom je prigodom IDS-ov zastupnik za Hrvatsku naglasio kako su promjene hitne i nužne.

“Treba reći jasno i glasno: nogomet je leglo korupcije!”, oštar je bio Ivan Jakovčić. “Mnoge su nezakonitosti povezane s nogometom, a tako nije samo u prvoj ligi ,već i drugoj, trećoj i svim razinama natjecanja. FIFA je samo vrh ledene sante! Takvo je stanje, nažalost i u mojoj zemlji – Hrvatskoj. Imamo odličnu nacionalnu selekciju i fantastične igrače, ali i korpuciju, crne fondove i mnoge druge devijacije”, istaknuo je.

Sljedeći je, korak, smatra Jakovčić, brzo i efikasno djelovanje svim sredstvima. “Mi ovdje u Europi imamo mehanizme za borbu protiv toga. Zemlje članice financijski pomažu nacionalnim nogometnim savezima, a regije, gradovi i općine nogometnim klubovima. Pozivam da se cijeli taj sustav počne temeljito čistiti od vrha do dna, a prva je na redu FIFA!”

Nastavio je Jakovčić i dalje u istom tonu, istaknuvši za koga bi čitavi sustav trebao funkcionirati. “Ovo je skandal nevjerojatnih razmjera i krajnji je trenutak da se za nogomet nešto učini – na prvom mjestu zbog navijača, igrača i svih onih koji uživaju u toj igri. Nažalost, mnogi su danas tu samo zato da bi krali. Ovo je prilika da Europska komisija, vlade zemalja članica i svih koji su uključeni u nogomet savjesno odrade svoj posao. Siguran sam da će u borbi protiv silnih nezakonitosti EK i nacionalne vlade imati punu podršku ljubitelja nogometa.”

Poentirao je: “Mnoge dosadašnje Fifine odluke dovededene su pod znak pitanja, a kako bismo sustavu vođenja nogometa vratili vjerodostojnost, potrebno je napraviti temeljitu i duboku čistku u Fifi, kao i nekim drugim organizacijama povezanima uz nogomet. Trebamo to učiniti kako bismo ponovno mogli vjerovati u rezultate nogometnih utakmica, ali i cjelokupni sustav vođenja nogometa.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.