Hrvatski ragbijaši u izravnom dvoboju izborili treće mjesto Kupa nacija

Hrvatski ragbijaši u izravnom dvoboju izborili treće mjesto Kupa nacija

Hrvatska je na Starom placu pobijedila Maltu.

Foto: Hrvatski ragbijaški savez

U subotu je u Splitu odigrana utakmica Hrvatska – Malta, a kao što je i predviđano bio je to neizvjestan i zanimljiv susret u kojemu je Hrvatska na kraju upisala važnu pobjedu te čvrsto zasjela na treće mjesto skupine 2A Europskog kupa nacija.

Hrvatska je bolje otvorila susret te već u 7. minuti preko Jason Newtona povela s 3:0, nakon čega su naši reprezentativci uglavnom pokazali potpunu nadmoć na terenu. Rezultiralo je to prekrasnom akcijom iz koje je kapetan Nik Jurišić postigao prvo polaganje te nakon pretvaranja Newtona Hrvatska vodi 10:0.

Od 20. minute susreta Malta preuzima inicijativu te prvo smanjuje vodstvo na 10:3, da bi se polaganjem približila i na 10:8. Nakon perioda malteške dominacije Hrvatska se ponovno budi te do kraja poluvremena još jednom polaže Šuta iz prekrasne akcije naših linijaša. Newton iznova pretvara polaganje te iz još dva kaznena udarca postavlja konačan rezultat prvog dijela na 23:11.

U nastavku susreta prve poene postiže Malta te smanjuje rezultat na 23:14. No, nije se dugo čekalo na hrvatski odgovor; već u 56. minuti slijedi odlična reakcija danas najboljeg pojedinca Newtona, koji presijeca loptu u liniji Malte i poentira za 28:14.

Iako je brojna publika u Splitu očekivala da će od tog trenutka kockasti utakmicu rutinski provesti kraju, u 63. minuti Malta uspijeva smanjiti na neugodnih 28:21 te do konca susreta držati utakmicu u rezultatskoj neizvjesnosti. Pokušaji Maltežana ipak ne padaju na plodno tlo – svaki put kad bi smanjili na dostižnih sedam razlike, odlični Newton iz kaznenog bi udarca ponovno poentirao te vratio Hrvatsku na deset razlike.

Na samome kraju Grčić dobiva žuti karton (isključenje na 10 minuta) te se naši reprezentativci u posljednjih pet minuta grčevito bore kako bi s igračam manje ipak sačuvali pobjedu. Konačan rezultat glasio je 34:27 za veliku i vrijedu pobjedu hrvatskih ragbijaša!

Sastavi:
Hrvatska: Miljak, Brečić, Udovičić, Jureško, Marčić, Jurčević, Galić, Rowe, Newton, Hakaraia, Šuta, Jurišić, Burazin, Lerotić, Vinac, Čorić, Biškić, Perić, Perlain, Grle, Popović, Rosso, Grčić
Malta: Holliday, Galdes, Collins, Cassar, Deguara, Watts, Apsee, Davey, Holloway T., Holloway R., Borg A., Busuttil, Quarendon, Stivala, Kirk, Spiteri, Zammit, Ellul, Borg B., Briffa, Galea, Matthews, Cordle

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.