Hrvatski rukometni trener okrenuo novu stranicu u trenerskoj karijeri!

Hrvatski rukometni trener okrenuo novu stranicu u trenerskoj karijeri!

Neven Hrupec odlučio je prošlog ljeta okrenuti novu stranicu u trenerskoj karijeri. Nakon rada u Podravki i Koki te juniorskoj reprezentaciji Hrvatske i seniorskoj vrsti Italije, prihvatio je poziv rumunjskog CSM Ploiestija.  Kratko je prokomentirao promjenu i odlazak rekavši: “S prilagodbom nije bilo nikakvih problema, snašao sam se vrlo dobro. Osjećam se kao da sam ovdje već dvije-tri sezone, a ne tek par mjeseci. Svi u klubu su mi u tome pomogli, a najviše igračice Dmitrović, Tatalović i Božović te bivši kondicijski trener Novaković. Činjenica je da mi nedostaju Koprivnica i moj dom, pogotovo obitelj i prijatelji. Nije lako, ali takav sam put odabrao.”

Ploiesti je grad od oko 200.000 stanovnika na jugu Rumunjske, 60 km sjeverno od Bukurešta, a Clubul Sportiv Municipal Ploiesti je sportsko društvo koje obuhvaća nogomet, rukomet, košarku, judo, atletiku, plivanje i ostale sportove. Većina ekipa natječe se u prvoligaškom rangu, no najbolje rezultate ima upravo ženski rukometni klub koji je na ljestvici trenutno šesti od 14 ekipa Lige Nationala.  

Hrupec tvrdi da je rumunjska liga najjača na svijetu kad je ženski rukomet u pitanju, dok je mađarska odmah do nje. ” U ligi nastupaju ponajbolje igračice svijeta kao što su Torstensson, Gullden, Jörgensen, Martin, Rodrigues, Pessoa, Abbingh, Pineau i Do Nascimento, uz odlične hrvatske igračice Ježić i Grubišić te skoro sve rumunjske reprezentativke. Dvorane su pune, plaćaju se ulaznice, a ekipe imaju veliku podršku navijača i kod kuće i na gostovanjima. Svaka utakmica je izuzetno teška i nigdje se ne može unaprijed računati na bodove.”  Potvrda kvalitetne lige je i brončana medalja koju je Rumunjska osvojila na Svjetskom prvenstvu u Danskoj. 

Na pitanje kolika su izdvajanja za rukomet u Rumunjskoj Hrupec odgovara: “Ovdje je ženski rukomet nacionalni sport broj jedan. Ulaganja su velika, nije tajna da CSM Bukurešt ima proračun od 11 milijuna eura, a veći dio odlazi na ženski rukometni klub. Nakon Svjetskog prvenstva i Bukurešt i Baia Mare poslali su javnu ponudu za Neagu s ugovorom iznad 200.000 eura po sezoni i to sve govori o ulaganjima u ženski rukomet.”

U razgovoru Hrupec, sad kao bivši trener Podravke, često se vraćao upravo na komentiranje stanja u tom klubu. Istaknuo je kako je vrijeme da se Podravka pojača te je iskomentirao Podravkinu sezonu u Ligi prvakinja rekavši kratko: “Pokazale su da mogu, ali za vrhunski rezultat u Europi potrebne su i iskusne igračice uz koje bi ove mlade prije stasale. Ako je sad klub konsolidiran, možda je vrijeme da se igrački pojača, i onda bi vrlo brzo uz ovu bazu mogao u korak s ostalim klubovima u Europi. Formula je vrlo jednostavna, koliko uložiš, toliko ti se i vrati.”

Na pitanje budućnosti hrvatskog ženskog rukometa u reprezentativnom planu Hrupec je rekao: ” Za reprezentaciju je potrebna vizija.  Cilj se ne postavlja od natjecanja do natjecanja, on mora biti višegodišnji, i kad se donesu takve odluke, onda nema odustajanja. Rezultat neće doći zato jer mi to jako želimo, nego zato što imamo viziju, ideju i precizno postavljen cilj. Nakon toga slijedi puno ulaganja, okupljanja, puno rada i veliko odricanje i tek nakon toga dolazi rezultat. Perspektiva postoji!”

Foto: Neven Hrupec/ Facebook

Foto: Neven Hrupec/ Facebook

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.