Hrvatski tigar – Branko Cikatić

Hrvatski tigar – Branko Cikatić

Foto: Facebook

Branko Cikatić spada među legende prošlog stoljeća, borac koji je u svojoj amaterskoj kao i profesionalnoj karijere osvajao titule europskog i svjetskog prvaka. U svojoj profesionalnoj karijeri imao je 98 borbe, od kojih 92 pobjede, 5 poraza i 1 neriješeno

 
Branko Cikatić rođen je u Splitu, 3. listopada 1954. godine, te se već od malena pokazivao tendenciju prema borilačkim sportovima. S 12 godina je počeo trenirati Taekwondo, pa je 4 godine kasnije prešao na Shotokan Karate. Iz obje discipline posjeduje crni pojas, kao i plavi iz Juda, sve je to Branko postigao prije svoje 18. godine. Nakon navršene punoljetnosti, počinje trenirati na boks, te ubrzo nakon toga prelazi kikboks.

Cikatić vrlo brzo ulazi u sam vrh amaterskog borilačkog sporta, osvajajući tako svoju prvu medalju, titulu europskog prvaka na turniru koji je bio u organizaciji krovnog kikboksačkog saveza. Osamdesete godine prošlog stoljeća bile su vrlo plodne za Branka, samo godinu nada nakon prve titule, opet osvaja titulu europskog prvaka. Ovaj puta boreći se u Londonu.

Proputovao je svijet Branko Cikatić već u svojoj amaterskog karijeri, te se ujedno naosvajao odličja. Ovaj dvostruki europski prvak se činio nezaustavljiv, pokoreći tako i svjetsku amatersku scenu, osvajanjem titule svjetskog prvaka u Miamiju 1981. godine. Kao i ponovno osvajanje titule europskog prvaka iste godine. Branko u svojoj karijeri držao je titulu amaterskog europskog prava 1982. i 1983. godine. Nakon čega je započeo svoju profesionalnu karijeru.

Cikatić se u svijetu profesionalnog borilačkog sporta, vrlo brzo pozicionirao u samom vrhu. Zahvaljujući tituli europskog prvaka u tajlandskom boksu. Dok su ga titule europskog prvaka 1986. kao i svjetskog prvaka 1987. pretvorile u tadašnju legendu borilačkih sportova. Kolika je tada bila njegova popularnost vidljivo je iz nagrade „Zlatna rukavica“, nagrada koje se dodjeljuje najpopularnijem borcu u svijetu borilačkih vještina. Nagradu koju je Cikatić osvojio 1989. godine, ispred Jean-Claude Van Damma i Chuck Norrisa.

 
Svoju profesionalnu karijeru je završio 1998. godine kada je proglašen svjetskim prvakom po organizaciji WMTA u Zagrebu. Prije završetka karijere osvojio je još dvije titule svjetskog prvaka, jednu u tajlandskom boksu a drugu u kikboksu. Ujedno je bio prvi pobjednik K-1 Grand Prix u Tokiju.

 
Cikatić je odlikovan od predsjednika dr. Franje Tuđmana odličjem Reda Hrvatskog Trolista za promicanje Hrvatske države u svijetu kao i brojnim nagradama za sport. Vlasnik je ujedno i mnogih zahvalnica i pohvalnica od udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Cikatić nakon sportske karijere nastavlja prenošenjem znanja na mlađe generacije, u svrhu čega je osnovao sportsko društvo „Hrvatski tigar“. Društvo koje je sudjelovalo u izgradnji dvorana u Splitu i Foto:Zagrebu, dvorana koje će možda jednog dana stvoriti legendarne sportaše.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.