Hrvatski trojac prvak Litve

Hrvatski trojac prvak Litve

Andro Švrljuga, Josip Tadić i Ivan Kardum sa Suduvom osvojili prvu titulu prvaka u klupskoj povijesti.

Zbog takvih nogometnih priča kao što je ona o novom litavskom prvaku, nogomet često i s pravom nazivamo najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

Nekako romantično i lišeno financijskim razlozima poput prave bajke zvuči vijest da je novi litavski prvak Suduva, klub osnovan prije točno 96 godina, postao prvakom po prvi put u svojoj povijesti i to ispred neusporedivo dominantnijeg i bogatijeg  Žalgirisa.

Tom uspjehu poseban doprinos dala su trojica hrvatskih nogometaša: Andro Švrljuga, Josip Tadić i Ivan Kardum.

Andro Švrljuga u Litvi živi već nekoliko godina, igrao je u Žalgirisu i osvajao naslove, sada osvojio jedan naslov posebno emotivno vrijedan. Imao je i ružna iskustva, bio je najbolji igrač Žalgirisa, ali nije ga se cijenilo u skladu s onim što je pružao na terenu. Ovaj mu je naslov prvaka tim draži jer ga Žalgiris kako sam kaže, nije dovoljno cijenio.

Podsjeća Andro da je Suduva napravila veliki rezultat i u europskim natjecanjima gdje su stigli daleko, izbacili švicarski Sion i došli do play-offa Europske lige. Tamo su ispali od bugarskog LudogorecaBaš je nakon tog europskog ispadanja u klub došao Josip Tadić i  brzo se prilagodio, u devet prvenstvenih nastupa postigao je šest pogodaka. Ističe Tadić da je klub sređen i organiziran, vode ga mladi ljudi, kako kaže, plaće i ugovori su redovni i ništa ne kasni.

Što se tiče daljnjih europskih ambicija, želja je doći što dalje, nema imperativa pa je sve puno lakše ostvariti.

Rezultati by SofaScore