Hrvatski vezni red i napad prošle je sezone namjestio i zabio preko 150 golova

Hrvatski vezni red i napad prošle je sezone namjestio i zabio preko 150 golova

Hrvatska je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji odigrala osam utakmica.U tih je osam utakmica Vatreni su prema protivničkom golu pucali 105 puta, od čega je 33 udarca išlo u okvir protivničkih vrata i postigli 12 golova. Primili smo samo tri gola (Turska 2, Island 1) i izgubili dvije utakmice. Iako smo prvi na tablici, jasno je da je najveći problem upravo napad i njegova realizacija. Obrana funkcionira, ali vezni red i napad su nekako uspavani.

“Realizatorske sposobnosti imamo i nadam se da ćemo pronaći realizatora”, mudro je zaključio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

13 igrača koje je izbornik Ante Čačić pozvao u svoje redove a igraju u napadu ili veznom redu prošle je sezone u svojim klubovima zajedno zabilo čak 116 golova i imali su 62 asistencije

Najmanje precizan je bio Duje Čop ali moramo uzeti u obzir da je dobivao i manje prilika da se iskaže. Čop je u 31 utakmici zabio 9 golova i 3 asistencije. Mandžukić odigrao je 50 utakmica te je zabio 11 golova i upisao 8 asistencija.

Najviše golova, njih 20, zabio je Nikola Kalinić, no on trenutno nije u formi i još se prilagođava na novu sredinu u Milanu u koji je stigao prije koji tjedan iz Fiorentine. Po dva gola manje od Kalinića imaju Andrej Kramarić i Ivan Santini, a njih dvojica se upravo čine kao najbolje rješenje za onog realizatora koji će iskoristiti te realizatorske sposobnosti koje imamo. Statistički gledano, najbolji je Kramarić koji je u najmanje utakmica (36), zabio samo dva gola manje od Mandžukića, te upisao jednak broj asistencija kao i udarna igla Hrvatske (8).

U veznom redu u svojim klubovima najviše asistiraju Rakitić i Perišić dok u reprezentaciji puno češće pucaju i zabijaju ali se tu potroši i dosta lopti u pokušajima. Rakitić u reprezentaciji nije ni blizu Rakitića iz kluba. Modrić je gotovo jedini koji u svakoj utakmici daje maksimum i koji je protiv turske mogao dobiti prolaznu utakmicu.

Od kad smo prešli na sustav s jednim napadačem i polušpicama, lijevim i desnim krilima i raznim kombinacijama uglavnom bez pravog napadača, počeli smo igrati puno gore i napad nam je otupio.

Vezni red (sezona 2016/17):

Filip Bradarić (Rijeka): 40 utakmica, 2 gola, 4 asistencije

Marcelo Brozović (Inter Milan): 28 utakmica, 6 golova, 4 asistencije

Mateo Kovačić (Real Madrid): 39 utakmica, 2 gola, 3 asistencije

Luka Modrić (Real Madrid): 41 utakmica, 1 gol, 5 asistencija

Mario Pašalić (Milan): 27 utakmica, 5 golova, 1 asistencija

Ivan Perišić (Inter Milan): 42 utakmice, 11 golova, 12 asistencija

Ivan Rakitić (Barcelona): 51 utakmica, 8 golova, 7 asistencija

Marko Rog (Dinamo/Napoli): 31 utakmica, 5 golova, 3 asistencije

Napad (sezona 2016/17):

Duje Čop (Sporting Gijón): 31 utakmica, 9 golova, 3 asistencije

Nikola Kalinić (Fiorentina): 42 utakmice, 20 golova, 4 asistencije

Andrej Kramarić (Hoffenheim): 36 utakmica, 18 golova, 8 asistencija

Mario Mandžukić (Juventus): 50 utakmica, 11 golova, 8 asistencija

Ivan Santini (Caen): 38 utakmica, 18 golova, 2 asistencije

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.