Hrvatskoj prijeti izbacivanje s Olimpijskih igara?

Hrvatskoj prijeti izbacivanje s Olimpijskih igara?

FIBA je u tihom ratu s ABA ligom gdje bi mogli ispaštati nacionalni savezi.

Foto Saša Trifunovski

Već neko vrijeme aktualan je sukob između krovne svjetske košarkaške organizacije i vodstva ABA lige. Naime, FIBA ne priznaje ABA ligu, točnije zahtjeva promjenu vlasničke strukture.

Prema navodima srpskog Kurira, spremni su ići toliko daleko da se Srbiju izbaci s Olimpijskih igara. Kako je Hrvatska u istoj situaciji, logično je da se isti scenarij moguće sprema i nama. Ovo vrijedi i za Svjetsko prvenstvo, ali ono je na rasporedu tek 2019. godine pa se o tome niti ne raspravlja.

Iako se čini bezazlenom, ova prijetnja itekako ima smisla jer po istom scenariju suspendiran je Japan, a Rusija i VTB liga u zadnji trenutak su sklopili su novi dogovor na zahtjev FIBA-e. Inače, VTB liga je regionalna i ima puno sličnosti s natjecanjem gdje igraju naši najbolji klubovi.

Naravno sve ovo vrijedi, ako Hrvatska bude među šest najboljih reprezentacija na Eurobasketu koji se krajem ljeta igra u Zagrebu i Lilleu u Francuskoj. Zlatni i srebrni imaju direktan put u Rio de Janeiro, a ostale četiri momčadi razigravat će s reprezentacijama s drugih kontinenata za popunu slobodnih mjesta.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.