Hrvatskoj teška skupina u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

Hrvatskoj teška skupina u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

Hrvatska će u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji imati teške protivnike...

Niko Kovač/Foto: Gettyimages

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji hrvatska reprezentacije će u skupini I igrati protiv Islanda, Ukrajine, Turske i Finske. Rezultat je to današnjeg ždrijeba u St. Petersburgu. Kockasti će biti u jednoj od dvije skupine sa po pet reprezentacija. U Rusiju će se plasirati pobjednici devet skupina, dok će osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija izboriti dodatne kvalifikacije. Najlošija drugoplasirana reprezentacija će automatski ostati bez plasmana na završnicu. Kvalifikacije se igraju od 4. rujna iduće godine do 14. studenog 2017.

Hrvatskoj je ovo šesti kvalifikacijski ciklus, a u dosadašnjih pet pokušaja je četiri puta bila uspješna. Protiv Islanda je naša reprezentacija odigrala četiri utakmice i sve upravo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Prije godinu i pol je ždrijeb spario ove dvije momčadi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Prva utakmica na Islandu završila je 0:0, dok je u Zagrebu Hrvatska slavila 2:0. U dvije utakmice u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj Hrvatska je u Maksimiru pobijedila 4:0, a izabranici Zlatka Kranjčara slavili su i na Islandu 3:1.

Prilično dugu povijest imamo protiv Ukrajine. U prijateljskoj utakmici 1993. godine Hrvatska je u Zagrebu bila bolja 3:1. U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Engleskoj naša momčad je na domaćem terenu slavila 4:0, no u gostima je poražena 1:0. U dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj Hrvatska je u prvoj utakmici na Maksimiru slavila 2:0, a u Kijevu je bilo 1:1. U istoj skupini smo bili i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. U Harkivu nije bilo pogodaka, a u Zagrebu je bilo 2:2.

Pamte se i brojne utakmice protiv Turske. Na Europskom prvenstvu u Engleskoj Hrvatska je u skupini slavila 1:0. Potom je 1997. godine prijateljska utakmica završila 1:1, a sedam godina kasnije je u prijateljskom dvoboju u Maksimiru bilo 2:2. Nakon 120 minuta igre u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj bilo je 1:1, a potom je Turska bila bolja u udarcima s bijele točke. U dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini Hrvatska je u gostima slavila 3:0, a na Maksimiru je bilo 0:0.

Hrvatska će prvi puta igrati protiv Finske. Svjetsko prvenstvo na rasporedu je od 14. lipnja do 15. srpnja 2018. godine. Na ždrijebu su bili Niko Kovač, Davor Šuker i Iva Olivari.

Skupina A: Luksemburg, Bjelorusija, Bugarska, Švedska, Francuska, Nizozemska.

Skupina B: Andora, Latvija, Farski otoci, Mađarska, Švicarska, Portugal

Skupina C: San Marino, Azerbajdžan, Norveška, Sjeverna Irska, Češka, Njemačka

Skupina D: Gruzija, Moldavija, Irska, Srbija, Austrija, Wales

Skupina E: Kazahstan, Armenija, Crna gora, Poljska, Danska, Rumunjska

Skupina F: Malta, Litva, Slovenija, Škotska, Slovačka, Engleska

Skupina G: Liechtenstein, Makedonija, Izrael, Albanija, Italija, Španjolska

Skupina H: Cipar, Estonija, Grčka, BiH, Belgija

Skupina I: Finska, Turska, Ukrajina, Island, Hrvatska

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.