Hrvatsku na otvaranju testiraju egzotični Filipini, pogledajte fotografije s posljednjeg treninga

Hrvatsku na otvaranju testiraju egzotični Filipini, pogledajte fotografije s posljednjeg treninga

Egzotičnu reprezentaciju koja se na svjetsku pozornicu vraća nakon 36 godina pauze predvodi 210 centimetara visoki NBA centar


Hrvatska svjetsku smotru u Španjolskoj (subota 12.30) otvara s reprezentacijom Filipina. Košarkaški, u najmanju ruku, egzotična reprezentacija na svjetsku se pozornicu vraća nakon 36 godina pauze.

Filipinima je ovo peti nastup na svjetskim smotrama. Najbolji rezultat ostvarili su daleke 1954. godine kada su u Brazilu bili brončani. U drugi krug natjecanja prošli su još 1978. godine kada su bili domaćini natjecanja (8. mjesto).

Reprezentaciju koja zauzima 34. mjesto na FIBA-inoj ljestvici vodi 51-godišnji Vincent “Chot” Reyes, a daleko najpoznatiji igrač je Andray Blatche (28), 210 centimetara visoki NBA centar. Blatche je prošlu sezonu proveo u redovima Brooklyn Netsa, a trenutačno je slobodan igrač. Rođen je u SAD-u, a reprezentaciji Filipina se pridružio ove godine nakon što je dobio filipinsko državljanstvo.

Riječ je o jako pokretnom cetru za svoju visinu, koji je prošle godine imao više nego solidnih 11,2 poena i 5,3 skoka kao rezervni centar Netsa. Blatche je imao težak NBA početak. Naime, 24. studenog 2005. godine, tri mjeseca nakon što je izabran kao 49. pick na NBA draftu (Washington), ranjen je prilikom pokušaja krađe auta. Incident se dogodio blizu njegovog doma u Alexandriji. Blatchea je metak pogodio u prsa zbog čega je propustio pripreme uoči početka NBA sezone 2005./06.

I za kraj malo statistike. Filipinci su prosječno visoki 191 centimetar i stari 30 godina. Hrvatska je osjetno viša i mlađa, budući da je prosjek hrvatske reprezentacije 203 centimetara visine i 26 godina.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.