Impresije olimpijskog sela -Rio 2016

Impresije olimpijskog sela -Rio 2016

Privremeno boravište učesnika olimpijskih i paraolimpijskih igara iz cijelog svijeta.

Foto: HOO

U njemu će biti smješteno 18 tisuća sportaša i sportskih dužnosnika iz cijelog svijeta, a za  rekreaciju sportaša, u njemu se nalaze bazeni, teniski i nogometni tereni.

Olimpijsko selo je projekt vrijedan 742 milijuna eura. U selu se nalazi 31 zgrada s visokih 17 katova,  3.604 apartmana kapaciteta 17,950 osoba. Kafići i trgovine   su otvoreni 24 sata.

Iako savršeno naizgled ipak ima mnogo nedostataka, što je posljedica financijske krize u Brazilu. Nema televizora, no sve sobe bi trebale imati električne aparate za odbijanje komaraca zbog bojazni od zika virusa.

Da uvjeti nisu idealni svjedoči i australska delegacija sportaša koji  je odbila boravak u Olimpijskom selu i opredijelila se na boravak u obližnjim hotelima sve dok se ne riješe brojni problemi prisutni u rezidencijalnom kompleksu u Barra da Tijuci. Nedovršeno Olimpijsko selo potvrđuje neke od strahova da Rio de Janeiro ipak nije spreman za Igre. Svi olimpijski gradovi su najviše problema imali s izgradnjom smještajnih kapaciteta za sportaše, ali su ipak na vrijeme priveli radove kraju, no u Brazilu su svi rokovi odavno probijeni.

Kako bi pokušali spasiti stvar, organizatori su angažirali 1000 dodatnih čistača. ‘Postoji još nekoliko sitnijih problema koje moramo riješiti, no sve će biti spremno na vrijeme’, poručili su Brazilci koji ako ako još nisu pripremili teren, nemaju baš puno vremena jer igre samo što nisu počele, a veliki broj sportskih delegacija je već dolje. O tome kako im je samo oni znaju, jesu li uvjeti na nivou ili ipak ne šta je tu je.

Nadamo se da će našim sportašima boravak biti ugodan unatoč svemu i da će udovoljiti njihovim potrebama bez obzira na sve moguće navedene nedostatke organizatora. Želimo im da iz svega izvuču najbolje i neka im je sa srećom. Neka ih nosi ovakav duh kao sa slike – samo jako i veselo. Puno uspjeha im želimo!

Foto: HRS

Gradonačelnica Olimpijskog sela tijekom Igara bit će bivša košarkaška zvijezda Janeth Arcain, dvostruka osvajačica olimpijske medalje, a ovo su još neke od utiska naizgled savršenog boravišta sportskih delegacija.

 

foto: Hrvatski rukometaši (HRS), slike Olimpijskog sela (HOO)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.