Inovacije u protetici i rehabilitaciji osoba/sportaša s amputacijom

Inovacije u protetici i rehabilitaciji osoba/sportaša s amputacijom

U Zagrebu će se 5. studenog na adresi Božidarevićeva 11 s početkom od 10 sati održati događaj otvorenog tipa na temu “Inovacije u protetici i rehabilitaciji osoba s amputacijom”. Cilj je po prvi puta u Republici Hrvatskoj objediniti struku i korisnike kako bi vidjeli novitete u protetici.

Događanje ima i medicinski dio, prikaz najnovijih metoda u fizioterapiji kako bi sami korisnici dobili uvid u inovacije i prikaz vježbi za osobe s amputacijama. Sudjeluju sportaši, predstavnici kompanija, korisnici…

Po završetku službenog dijela nekolicini korisnika će biti omogućeno da isprobaju neka od stopalnih ili koljenskih jedinica koje će biti na raspolaganju od strane Bauerfeinda.

Događaj organizira Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije (UAZ) i Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala. UAZ je inače osnovana 2013. godine, a nastala je sa zajedničkom potrebom osoba s amputacijom udova, koje su sporadično bile učlanjene u ostale srodne udruge, da se povežu i potpuno integriraju u sve aspekte društvene zajednice te da postanu relevantni čimbenici razvoja društva.

U Republici Hrvatskoj registrirano je 512 027 osoba s invaliditetom (podatci HZZJZ od 31.03.2014.) od čega je 4,3  post s amputacijom na gornjim i 8,3 posto na donjim udovima. U Gradu Zagrebu i zagrebačkoj županiji je 120.733 osoba s invaliditetom, od čega 3,4  posto  s amputacijom na gornjim i 7,3 posto na donjim udovima.

Predsjednica udruge UAZ je bivša paraolimpijaka, europska i svjetska rekorderka i osvajačica medalja na SP, EP i MI, Ana Sršen. Ana je prva osoba s invaliditetom koja je proglašena vrhunskom sportašicom Hrvatske od Hrvatskog olimpijskog odbora. Aktivistica je za prava osoba s invaliditetom i sportaš s invaliditetom. Osnivačica je i predsjednica plivačkog kluba Natator u kojem integrirano treniraju djeca i mladi s invaliditetom te je mentorica mladom Tomiju Brajši kojemu su nedavno donirana Bauerfeindova specijalno prilagođena kolica.

Foto: Tomi Brajša /PK Natator facebook

Tomi Brajša 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.