Inside F1: Pit stop

Inside F1: Pit stop

Foto: formula1.com

Iako su vozači u centru pažnje kada govorimo o Formuli 1, veliku i važnu ulogu imaju i mehaničari. Upravo je pit stop jedan od najboljih dokaza da je Formula 1 timski sport, a od 2015. godine dodjeljuju se i nagrade za najbrže zaustavljanje u boksu kako bi se priznao rad onih koji često utječu na krajnji rezultat u utrci. Mnogo smo puta svjedočili i njihovim pogreškama, ali s druge strane i brzina mehaničara mnogo je puta vozaču pomogla da osvoji bolju poziciju.

Prošle je sezone Williams bio jedna od momčadi koja je obavljala najbrža zaustavljanja u boksu, u 14 utrka od njih 21. Upravo su oni imali i najbrže zaustavljanje u cijeloj sezoni, od čak 1.92 sekunde, i to na Velikoj nagradi Europe za vrijeme zaustavljanja Felipea Masse. Mercedes je najbrži bio na tri utrke, kao i Red Bull, dok je Renault bio najbrži u jednoj utrci. Williams je s brzim promjenama guma nastavio i ove sezone te je u sve tri utrke postavio najbrže vrijeme zaustavljanja.

Kako su se mijenjala pravila, tako su se mijenjali i postupci za vrijeme pit stopa, poput nadolijevanja goriva, no mnogo je toga ostalo isto. Evo kako to izgleda za vrijeme Mercedesovih vježbi:

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.