Integracija Roma u društvo ide polako, ali sigurno

Integracija Roma u društvo ide polako, ali sigurno

Sa utemeljiteljem i izbornikom hrvatske romske nogometne reprezenzacije, Tofkom Dedićem Totijem razgovarali smo o prošlosti, aktualnom stanju u romskoj reprezentaciji kao i planovima u budućnosti.

Popularni Toti, alfa i omega je u sportu Roma u Hrvatskoj. On je pokretač sportskog društva Roma 2001. godine. Pokrenuo je i reprezentaciju 2005. godine u čemu mu je nesebično pomogao legendarni hrvatski izbornik Miroslav Ćiro Blažević. Odlučno je krenuo u pustolovinu okupljanja sunarodnjaka da se krenu baviti sportom, u ovom slučaju nogometom. Dosadašnji rezultati pokazuju da je u svom naumu uspio jer sve više mladih Roma želi se uključiti u sportske aktivnosti u klubovima diljem Hrvatske.

„Bilo je neko vrijeme 10 nogometnih klubova Roma u Hrvatskoj. Prvi je osnovan u Kozari Boku u Zagrebu 2000., ali danas je opstao samo jedan. Tako da se mladi  sada uključuju u klubove po Hrvatskoj“ kazao je o počecima i sadašnjem trenutku Dedić.

Vodio se amaterizmom neprestano šaljući poruke i ideje ravnopravnosti među narodima, neovisno o vjeri ili boji kože. Sport je taj koji povezuje različitosti. Tvorac je poznatog slogana „Loptom protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva.“ Svoje ideje propagira svuda u svijetu, na svim okupljanjima i seminarima koji se tiču jednakopravnosti nacionalnih manjina i njihove integracije u društvu. Nedavno je sudjelovao na konferenciji „Zajedno protiv rasizma“ održanoj u Europskom parlamentu u Brisselu zajedno s Elmirom Mehmedovićem iz Nogometne akademije nacionalnih manjina Republike Hrvatske s kojima Svjetska organizacija Roma, na čijem je čelu Dedić, odlično surađuje.

„Integracija Roma naš je prioritet, a lopta je ta čarobna stvar koja nam omogućava naše izražavanje i našu vezu s drugim narodnostima, drugim manjinama. U Daruvaru smo 2014. pokrenuli povijesni prvi kamp nacionalnih manjina s preko 100 djece Roma, Srba, Mađara, Čeha, Bošnjaka i dr. Još uvijek je puno negativnih predrasuda o Romima, ali čarobna lopta ima tu moć da ujedini ljude posebno one siromašne. A to je moj zadatak.“ Jasan je bio naš sugovornik.

Predrasude su još nažalost velike, tako resorno ministarstvo niti danas još nije udovoljilo brojnim upitima Svjetske organizacije Roma, isto tako ni Grad Zagreb očito nema dovoljno sluha da podrži nastojanja hrvatskih Roma oko ovih humanih i plemenitih akcija. U Zagrebu nema ni najelementarnijih uvjeta za odvijanjem aktivnosti koje provode u Organizaciji. Ili su isti na maćehinskoj osnovi. Stoga je Toti svoje aktivnosti usmjerio prema Slavonskom Brodu gdje je sjedište Romske nogometne reprezentacije Hrvatske. U gradu na Savi su i svi uvjeti za rad zadovoljeni. Na korištenju im je i dvorana u slučaju hladnih dana, nogometni teren i cijeli kamp te sve ostalo što je potrebno za kvalitetno treniranje i  natjecanje.

Entuzijast Toti organizirao je 2007 godine 1. Svjetsko prvenstvo nacionalnih manjina u Splitu. Tamo su se natjecale reprezentacije Roma iz cijelog svijeta, a mnogi su ostali u čudu kako je sve to postignuto, organizirano na njvećoj razini, a imalo je i podršku tadašnje Vlade RH. Osim Mundijala Toti je organizirao i 3 Europska prvenstva 2006, 2008 i 2010. u Zagrebu.

Toti stalno naglašava važnost tolerancije i poštivanja različitosti, a taj modus dobro je sjeo UEFA-i i FIFA-i koje se same zalažu za te vrijednosti. Unatoč brojnim sastancima i druženjima s vrhom spomenutih organizacija još uvijek nema adekvatne financijske podrške. HNS i predsjednik Šuker imaju razumijevanja, mijenjaju posljednih mjeseci taj kurs i podupiru Svjetsku organizaciju Roma i nogometnu vrstu i za nadati se da će zajedno aplicirati za podršku vrhovnim nogometnim organizacijama Europe i svijeta.

„Edukacija je vrlo važna, HNS ima u zadnje vrijeme veliko razumijevanje i toleranciju prema našim željama i potrebama. Mijenja se nabolje, nadamo se još većem angažmanu. Eto, zbog svih poteškoća morao sam otkazati 2015. 2. Svjetsko prvenstvo. Vjerujem da se to više neće događati.“

Ove godine nogometni kamp bit će organiziran u Dubrovniku, a očekuje se i dobar odaziv djevojaka. Na dosadašnjim kampovima nastupilo je oko 40 nogometašica, a taj podatak raduje i vječnog optimista Tofka Dedića.

„To me jako veseli. U mnogim sredinama javljaju se djevojke kako bi se uključile u naše selekcije. Izvrsno surađujemo s NK Viktorija iz Slavonskog Broda i vjerujem da ćemo dobivati još bolju podršku i još veću masovnost. kako kod djevojaka tako i kod momaka.“

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.